Wong Han

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Han)
Han
(漢族 or 汉族)
Populasi total
1.310.000.000
19,73% Populasi Dunia
(perkiraan)
Pedunung wigati ing
Mayoritas
 Cina 1.207.541.842 [1]
--  Hongkong 6.593.410 [2]
-- Cithakan:Country data Makau 433.641 [3]
 Républik Cina 22.575.365 [4]
 Singapura 2.684.936 [5]
Minoritas
      Indonésia 7.566.200 [6]
      Thailand 7.053.240 [7]
      Malaysia 6.590.500 [8]
      Amérika Sarékat 3.376.031 [9]
      Kanadha 1.612.173 [10]
      Peru 1.300.000 [11]
      Viètnam 1.263.570 [12]
      Filipina 1.146.250 [13]
      Myanmar 1.101.314 [14]
      Russia 998.000 [15]
      Ostrali 614.694 [16]
      Jepang 519.561 [17]
      Kamboja 343.855 [18]
      Inggris 296.623 [19]
      Prancis 230.515 [20]
      India 189.470 [21]
      Laos 185.765 [22]
      Brazil 151.649 [23]
      Nèderlan 144.928 [24]
      Korea Selatan 137.790 [25]
      Itali 128.000 [26]
      Niu Sélan 147.570 [27]
      Panama lebih dari 100.000 [28]
Basa

Basa Cina

Agama

Kebanyakan Agama Buddha Mahayana, Taoisme, Konfusianisme, Agama tradisional Cina dan tidak beragama.

Suku Han (Hanzi sedherhana: 汉族; Hanzi tradisional: 漢族; hanyu pinyin: hanzu) iku suku mayoritas kang ana ing Tiongkok. Sukuiki éntuk jeneng saka Dinasti Han lan nduwèni sajarah kang dawa wiwit 2200 taun kepungkur. jeneng Han digunakake kanggo ngarani bangsa Tiongkok wis suwe, kedadean iku amarga Dinasti Han kang makmur lan mrentah Tiongkok suwene 400 taun punjul. Nalika Dinasti Han kuwasa akèh babagan kang maju, kayata kabudayan, nasionalisme, ékonomi, lan pulitik.

Suku Han iku suku kang paling gedhé ing donya. 19 % saka wong donya, lan 91 % saka warga Cina iku asale saka Suku Han.[1] Suku Han akèh sing urip ing Asia, kayata Laos, Nepal, Tanzania, Kamboja, lan Thailand.[2]

Suku Han nduwèni kurang luwih 4000 taun cathetan sajarah. Suku Han sumebar ing kabèh Tiongkok, lan padha nggunakake Hanyu Basa Han. Sajarah Hanyu dawa lan akèh nduwèni tetembungan. Saiki Hanyu nggunakake Hurup Blok pesagi (fangkui Hanzi), kang maju saka Jiaguwen lan Jinwen.[1]

Wong suku Han iku sregep, lan prigel gawé kabudayan kang misuwur. Wiwit jaman Chunqiu(770-476 SM), wong Han wis miwiti mbangun pertanian lan irigasi. Irigasi Dujiangyan di Sichuan dibangun nalika jaman Zhanguo(475-221 SM) nganti saiki isih isa digunakake.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Han&oldid=1082528"