Wong Han

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Han)

(漢族 or 汉族)

Han
Gunggung cacah jiwa
1.310.000.000
19,73% Populasi Dunia
(perkiraan)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Cina 1.207.541.842[1]
--  Hongkong 6.593.410[2]
-- Cithakan:Country data Makau 433.641[3]
 Républik Cina 22.575.365[4]
 Singapura 2.684.936[5]
      Indonésia 7.566.200[6]
      Thailand 7.053.240[7]
      Malaysia 6.590.500[8]
      Amérika Sarékat 3.376.031[9]
      Kanadha 1.612.173[10]
      Peru 1.300.000[11]
      Viètnam 1.263.570[12]
      Filipina 1.146.250[13]
      Myanmar 1.101.314[14]
      Ruslan 998.000[15]
      Ostrali 614.694[16]
      Jepang 519.561[17]
      Kamboja 343.855[18]
      Inggris 296.623[19]
      Prancis 230.515[20]
      Indhi 189.470[21]
      Laos 185.765[22]
      Brazil 151.649[23]
      Nèderlan 144.928[24]
      Koréa Kidul 137.790[25]
      Itali 128.000[26]
      Niu Sélan 147.570[27]
      Panama lebih dari 100.000[28]
      Sèrbi lebih dari 100.000[29]
      Irlandia 11.218[30]
Basa
Basa Cina
Agama
Kebanyakan Agama Buda Mahayana, Taoisme, Konfusianisme, Agama tradisional Cina dan tidak beragama.

Suku Han (Hanzi sedherhana: 汉族; Hanzi tradisional: 漢族; hanyu pinyin: hanzu) iku suku mayoritas kang ana ing Tiongkok. Sukuiki éntuk jeneng saka Dinasti Han lan duwé sajarah kang dawa wiwit 2200 taun kepungkur. jeneng Han digunakaké kanggo ngarani bangsa Tiongkok wis suwé , kedadean iku amarga Dinasti Han kang makmur lan mrentah Tiongkok suwene 400 taun punjul. Nalika Dinasti Han kuwasa akèh babagan kang maju, kaya ta kabudayan, nasionalisme, ékonomi, lan pulitik.

Suku Han iku suku kang paling gedhé ing donya. 19 % saka wong donya, lan 91 % saka warga Cina iku asalé saka Suku Han.[1] Suku Han akèh sing urip ing Asia, kaya ta Laos, Nepal, Tanzania, Kamboja, lan Thailand.[2]

Suku Han duwé kurang luwih 4000 taun cathetan sajarah. Suku Han sumebar ing kabèh Tiongkok, lan padha migunakaké Hanyu Basa Han. Sajarah Hanyu dawa lan akèh duwé tetembungan. Saiki Hanyu migunakaké Hurup Blok pesagi (fangkui Hanzi), kang maju saka Jiaguwen lan Jinwen.[1]

Wong suku Han iku sregep, lan prigel gawé kabudayan kang misuwur. Wiwit jaman Chunqiu(770-476 SM), wong Han wis miwiti mbangun pertanian lan irigasi. Irigasi Dujiangyan di Sichuan dibangun nalika jaman Zhanguo(475-221 SM) nganti saiki isih bisa digunakaké.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]