Républik Irlan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Éire
Ireland
Pitakaning Républik Irlan
Flag
Coat of arms of Républik Irlan
Coat of arms
Anthem: Amhrán na bhFiann
Location of Républik Irlan
Capital
and largest city
Dublin
Official languagesIrlan, Inggris
GovernmentDhémokrasi parlementer
Kamardikan
• Water (%)
2%
Population
• 2007 estimate
4.339.00
• 2006 census
4.239.848
GDP (PPP)2006 estimate
• Total
US$177,2 miliar (50)
• Per capita
US$45.600 (8)
GDP (nominal)2006 estimate
• Total
US$202,9 milyar (30)
• Per capita
US$50.150 (5)
CurrencyEuro 1 (EUR)
• Summer (DST)
UTC+1
Calling code353
Internet TLD.ie
1. Mata uang sebelum 1999 ialah Pound.

Républik Irlan iku nagara ing banawa Éropa. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 4 yuta. Kutha krajané iku Dublin. Nagara iki ing sisih lor wewatesan karo Irlan Lor. Populasi Irlan punjul 4 yuta jiwa lan kalebu anggota Uni Éropa. Wewengkon Pulo Irlan sing ora kalebu republik iki diduwèni déning Irlan Lor, péranganing Karajan Manunggal.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Irlan

Tanggal 29 Dhésèmber 1937, prajanjèn sing ngakoni kamardikan Républik Irlan ditapakasmani déning pamimpin Irlan Kidul lan pamaréntah Karajan Manunggal. Nanging, kanthi alesan isih ana Perang Donya II, Inggris ora nindakaké isi prajanjèn mau. Sawisé perang rampung, ing taun 1949, rakyat Irlan kidul sing mayoritas umat Katulik, mbiwara kanthi resmi kamardikan saka Karajan Manunggal. Kamardikan iki kasil direngkuh sawisé rakyat Irlan sajeroning wolung abad berjuang nglawan Karajan Manunggal.

Géografi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Géografi Irlan

Républik Irlan nyakup tlatah 70.273 km² utawa 83% saka jembaré Pulo Irlan ing sisih kidul, lan sisané wujud wewengkon Irlan Lor. Tapelwatesé sisih kulon karo Samudra Atlantik, déné sisih wétan Segara Irlan sing kasambung karo samudra liwat Selat St. George lan Segara Keltik. Pasisir kulon Irlan dumadi saka tebing, bukit, lan gunung cilikl. Pérangan jeroné diliwati warna-warna kali, salah sijiné ya iku Kali Shannon. Kutha-kutha ing Irlan antarané Dublin, Cork, Galway, lan Limerick.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

 Uni Éropah Cithakan:Éropa