Wong Miao

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Miao)
Hmong/Mong
Longhorn Miao China.jpg
Orang Miao di Républik Rakyat Tiongkok
Gunggung cacah jiwa
4 sampai 5 juta
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Cina 3 juta
 Viètnam 790.000
 Laos 450.000
 Amérika Sarékat 275.000
 Thailand 150.000
 Prancis 15.000
 Guyana Prancis 1.500
Basa
Hmong/Mong
Agama
Shamanisme, Buddhisme, Kristen, dsb
Pemain musik wong Miao ing Guizhou.

Wong Miao (Hanzi: 苗族; basa Vietnam: Mèo utawa H'Mông; Thai: แม้ว (Maew) atau ม้ง (Mong); Burma: mun lu-myo)) iku wong kang minoritas gedhé ing Républik Rakyat Cina. Wong Miao iku akèh kasebar ing sisih kidul Guizhou, sisih kulon Guangxi lan Hainan.[1] Wong iki uga kasebar ing provinsi liya minangka wong kang lagi lelana.[1] Ing sajabané Tiongkok, wong iki uga ana kang urip ing Asia Kidul Wétan, kaya ta Laos lan Vietnam. Kajaba iku, uga ana kang urip ing Éropah, Kanada, lan Amérika.[1]

Wong Miao duwé basa Miao, nanging basa iki ora duwé tulisan dhéwé. Wong iki asliné isih turuning Wong Nanman kang ana ing jaman Dinasti Han. Jeneng Miao iku aran kango wong Hmong ing Républik Rakyat Tiongkok.[2]

Ing CIna, kurang luwih ana 4 yuta wong wong Miao kang urip ing Guizhou, banjur papan iku diarani Provinsi Wong Miao. Ana 97% Wong Miao urping kutha Tai.[1] Ètnis Miao cacahé ana patang golongan, ya iku[1]:

  1. Ghao Xong (Red Miao) mapan ing sakuloné Hunan.
  2. Hmu, gha Ne (Ka Nao) (Black Miao) mapan ing kidul wétané Guizhou.
  3. A-Hmao, (Big Flowery Miao) mapan ing lor kuloné GuiZhou lan ing wétan-loré Yunnan.
  4. Hmong, (White Miao) Mong, (Green (Blue)) Miao, Small Flowery Miao; mapan ing kidulé Sichuan, ing GuiZhou lan kidulé Yunnan.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e baltyra.com
  2. ^ books.google.co.id Mitos dan legenda China Oleh ETC Wemer (hal 388)