Wong Miao

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Miao)
Hmong/Mong
Longhorn Miao China.jpg
Orang Miao di Républik Rakyat Tiongkok
Gunggung cacah jiwa
4 sampai 5 juta
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Cithakan:Country data RRT 3 juta
 Viètnam 790.000
Cithakan:Country data laos 450.000
 Amérika Sarékat 275.000
 Thailand 150.000
 Prancis 15.000
Cithakan:Bendera guyana perancis 1.500
Basa
Hmong/Mong
Agama
Shamanisme, Buddhisme, Kristen, dsb
Pemain musik suku Miao ing Guizhou.

Suku Miao (Hanzi: 苗族; basa Vietnam: Mèo utawa H'Mông; Thai: แม้ว (Maew) atau ม้ง (Mong); Burma: mun lu-myo)) iku suku kang minoritas gedhé ing Républik Rakyat Cina. Suku Miao iku akèh kasebar ing sisih kidul Guizhou, sisih kulon Guangxi lan Hainan.[1] Suku iki uga kasebar ing propinsi liya minangka wong kang lagi lelana.[1] Ing sajabané Tiongkok, suku iki uga ana kang urip ing Asia Kidul Wetan, kayata Laos lan Vietnam. Saliyané iku uga ana kang urip ing Éropah, Kanada, lan Amerika.[1]

Suku Miao nduwèni basa Miao, nanging basa iki ora nduwèni tulisan dhéwé. Suku iki asliné isih katurunan saka Suku Nanman kang ana ing jaman Dinasti Han. Jeneng Miao iku aran kango suku Hmong ing Républik Rakyat Tiongkok.[2]

Ing CIna, kurang luwih ana 4 yuta wong suku Miao kang urip ing Guizhou, banjur papan iku diarani Propinsi Suku Miao. Ana 97% Suku Miao urping kutha Tai.[1] Etnis Miao cacahe ana patang kelompok, ya iku[1]:

  1. Ghao Xong (Red Miao) mapan ing sakuloné Hunan.
  2. Hmu, gha Ne (Ka Nao) (Black Miao) mapan ing kidul wetane Guizhou.
  3. A-Hmao, (Big Flowery Miao) mapan ing lor kuloné GuiZhou lan ing wetan-loré Yunnan.
  4. Hmong, (White Miao) Mong, (Green (Blue)) Miao, Small Flowery Miao; mapan ing kidulé Sichuan, ing GuiZhou lan kidulé Yunnan.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)baltyra.com
  2. ^ (id)books.google.co.id Mitos dan legenda China Oleh ETC Wemer (hal 388)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Miao&oldid=1076624"