Suku Bai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Bai
Bai female costumes.JPG
Warga Suku Bai kang nggunakake klambi adhat
Gunggung populasi

1,858,063[1]

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
China, mostly in the Yunnan province (Dali area), Guizhou province (Bijie area) and Hunan province (Sangzhi area)
Basa
Bai, Chinese
Agama
Predominantly Buddhism and Animism

Suku Bai utawa Baip ( 白族 = Báizú; endonym IPA diucapkan-xx | pɛtsī ) iku salah siji suku saka 56 suku kang ana ing Republik Rakyat Cina. Ing taun 2000 cacahe warga ing suku Bai ana 1.858.063. Kurang luwih 80% warga suku Bai urip ing Dali, Yunnan, lan sisane ana ing Xichang, Bijie, Sizhuan lan Guizhou.[2]

Basa kang digunakake Suku Bai padha karo suku Yi saka Tibet. Aksara kang digunakake padha karo aksara Cina, amarga Suku Bai rikala biyen ana gegayutan karo Suku Han.[2] Suku Bai uripe ana ing pinggir kali ing kutha Yunnan, Lancang, Nujiang, lan Jinsha. Suku Bai urip kanthi cara tani, papan kang digunakake kanggo tetanen ana ing panggon kang cedhak karo Danau Erhai.[2] Nalika ketiga sawahe wong suku Bai ditanduri pari, nalika wayah rendheng ditanduri kacang-kacangan, kapas, tebu, gandum. Suku Bai uga trampil gawe kerajinan saka marmer, Ing Gunung Dianchang akeh marmer Yunnan kang wis misuwur. Werna-werna marmer kang digawe dening warga suku Bai ana kang warnane putih lan ana seret abang, biru nom, ijo, lan kuning. Marmer iki ana kang digunakakae kanggo bahan bangunan gedhung lan ana uga kang diukir.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Bai&oldid=832737"