Wong Bai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Bai)
Suku Bai
Bai female costumes.JPG
Warga Suku Bai kang nggunakake klambi adhat
Gunggung cacah jiwa
(1,858,063[1])
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
China, mostly in the Yunnan province (Dali area), Guizhou province (Bijie area) and Hunan province (Sangzhi area)
Basa
Bai, Chinese
Agama
Predominantly Buddhism and Animism

Suku Bai utawa Baip ( 白族 = Báizú; endonym IPA diucapkan-xx | pɛtsī ) iku suku saka 56 suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Ing taun 2000 cacahé warga ing suku Bai ana 1.858.063. Kurang luwih 80% warga suku Bai urip ing Dali, Yunnan, lan sisané ana ing Xichang, Bijie, Sizhuan lan Guizhou.[2]

Basa kang digunakaké Suku Bai padha karo suku Yi saka Tibet. Aksara kang digunakaké padha karo aksara Cina, amarga Suku Bai rikala biyèn ana gegayutan karo Suku Han.[2] Suku Bai uripé ana ing pinggir kali ing kutha Yunnan, Lancang, Nujiang, lan Jinsha. Suku Bai urip kanthi cara tani, papan kang minangka tetanen ana ing panggon kang cedhak karo Danau Erhai.[2] Nalika ketiga sawahe wong suku Bai ditanduri pari, nalika wayah rendheng ditanduri kacang-kacangan, kapas, tebu, gandum. Suku Bai uga trampil gawé kerajinan saka marmer, Ing Gunung Dianchang akèh marmer Yunnan kang wis misuwur. Werna-werna marmer kang digawé déning warga suku Bai ana kang warnané putih lan ana seret abang, biru nom, ijo, lan kuning. Marmer iki ana kang digunakakae kanggo bahan yasan gedhong lan ana uga kang diukir.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]