Gandum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gandum
Wheat field.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Poales
Famili: Poaceae
Subfamili: Pooideae
Tribe: Triticeae
Génus: Triticum
L.
Species

T. aestivum
T. aethiopicum
T. araraticum
T. boeoticum
T. carthlicum
T. compactum
T. dicoccoides
T. dicoccon
T. durum
T. ispahanicum
T. karamyschevii
T. macha
T. militinae
T. monococcum
T. polonicum
T. spelta
T. sphaerococcum
T. timopheevii
T. turanicum
T. turgidum
T. urartu
T. vavilovii
T. zhukovskyi
References:
  ITIS 42236 2002-09-22

Gandum (Triticum ssp) iku pangan dhasar kang wigati dhéwé sajagat. Nomer loro iku jagung lan nomer telu lagi beras. Gandum dadi salah siji jinis bahan pangan. Kaya ta bahan nggawe Roti, gorengan, lan jajanan.

Gandum asalé saka Timur Tengah lan wis dibudidayakaké kurang luwih 8.000 taun kapungkur. Anging bisané urip ana ing tlatah kang iklimé moderat.

Produksi lan konsumsi gandum[besut | besut sumber]

karung gandum.

Ing taun panèn 2004, prodhuksi global gandum ana 624 yuta ton lan statistikané yaiku:

  1. China: 91.3 yuta ton
  2. Indhia: 72 yuta ton
  3. Amérika Sarékat: 58.8 yuta ton
  4. Ruslan: 42.2 yuta ton
  5. Prancis: 39 yuta ton
  6. Jerman: 25.3 yuta ton
  7. Australia: 22.5 yuta ton

Konsumsi gandum per kapita ing taun 1997 iku 101 kg, dibawahi Dhènemarken karo 623 kg.