Gandum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gandum
Wheat field.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Poales
Famili: Poaceae
Subfamili: Pooideae
Tribe: Triticeae
Génus: Triticum
L.
Species

T. aestivum
T. aethiopicum
T. araraticum
T. boeoticum
T. carthlicum
T. compactum
T. dicoccoides
T. dicoccon
T. durum
T. ispahanicum
T. karamyschevii
T. macha
T. militinae
T. monococcum
T. polonicum
T. spelta
T. sphaerococcum
T. timopheevii
T. turanicum
T. turgidum
T. urartu
T. vavilovii
T. zhukovskyi
References:
  ITIS 42236 2002-09-22

Gandum (Triticum ssp) iku pangan dhasar sing wigati dhéwé sajagat. Nomer loro iku jagung lan nomer telu lagi beras. Gandum dadi salah siji jinis bahan pangan. Kayata bahan nggawe Roti, gorengan, lan jajanan.

Gandum asalé saka Timur Tengah lan wis dibudidayakaké kurang luwih 8.000 taun kapungkur. Anging bisané urip ana ing tlatah sing iklimé moderat.

Produksi lan konsumsi gandum[besut | besut sumber]

karung gandum.

Ing taun panèn 2004, prodhuksi global gandum ana 624 yuta ton lan statistikané ya iku:

  1. China: 91.3 yuta ton
  2. Indhia: 72 yuta ton
  3. Amérika Sarékat: 58.8 yuta ton
  4. Rusia: 42.2 yuta ton
  5. Prancis: 39 yuta ton
  6. Jerman: 25.3 yuta ton
  7. Australia: 22.5 yuta ton

Konsumsi gandum per kapita ing taun 1997 iku 101 kg, dipimpin déning Denmark karo 623 kg.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.