Gandum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gandum
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Poales
Kulawarga: Poaceae
Subkulawarga: Pooideae
Suku: Triticeae
Marga: Triticum
L.
Species

T. aestivum
T. aethiopicum
T. araraticum
T. boeoticum
T. carthlicum
T. compactum
T. dicoccoides
T. dicoccon
T. durum
T. ispahanicum
T. karamyschevii
T. macha
T. militinae
T. monococcum
T. polonicum
T. spelta
T. sphaerococcum
T. timopheevii
T. turanicum
T. turgidum
T. urartu
T. vavilovii
T. zhukovskyi
References:
  ITIS 42236 2002-09-22

Gandum (Triticum ssp) iku pangan dhasar sing wigati dhéwé sajagat. Nomer loro iku jagung lan nomer telu lagi beras. Gandum dadi salah siji jinis bahan pangan. Kayata bahan nggawe Roti, gorengan, lan jajanan.

Gandum asalé saka Timur Tengah lan wis dibudidayakaké kurang luwih 8.000 taun kapungkur. Anging bisané urip ana ing tlatah sing iklimé moderat.

Produksi lan konsumsi gandum[besut | besut sumber]

karung gandum.

Ing taun panèn 2004, prodhuksi global gandum ana 624 yuta ton lan statistikané ya iku:

  1. China: 91.3 yuta ton
  2. Indhia: 72 yuta ton
  3. Amerika Sarekat: 58.8 yuta ton
  4. Rusia: 42.2 yuta ton
  5. Prancis: 39 yuta ton
  6. Jerman: 25.3 yuta ton
  7. Australia: 22.5 yuta ton

Konsumsi gandum per kapita ing taun 1997 iku 101 kg, dipimpin déning Denmark karo 623 kg.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gandum&oldid=1008961"