Tetanèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar:Farming-on-Indonésia.jpg
Gambaran klasik tetanèn ing Indonésia

Tetanèn utawa Pertanian iku kagiyatan pamanfaatan sumber daya hayati sing diayahi déning manungsa kanggo ngasilaké bahan pangan, bahan baku indhustri, utawa sumber ènèrgi, sarta kanggo nglola lingkungan uripé. Kagiatan pamanfaatan sumber daya hayati sing kalebu sajeroning babagan tetanèn biyasa dimangertèni minangka budidaya tanduran utawa nenamdur (basa Inggris: crop cultivation) sarta nggedhèkaké kéwan (raising), sanadyan cakupané bisa uga arupa pamanfaatan mikroorganisme lan bioenzim sajeroning pangolahan prodhuk lanjutan, kaya pangolahan kèju lan témpé, utawa saukur ekstraksi waé, kaya golèk iwak utawa eksploitasi alas.

Pérangan gedhé dhéwé sing ndunungi donya golèk pangan ing lingkup tetanèn, nanging tetanèn mung nyumbang 4% saka PDB donya. Sajarah Indonésia wiwit mangsa kolonial nganti saiki ora bisa dipisahaké saka sèktor tetanèn lan perkebunan, amarga sèktor-sèktor iki duwé makna sing wigati banget sajeroning nemtokaké pambentukan manéka realitas ékonomi lan sosial masarakat ing wewengkon-wewengkon Indonésia. Miturut data BPS taun 2002, babagan tetanèn ing Indonésia nyadiakaké lapangan kerja tumrap 44,3% sing ndunungi sanadyan mung nyumbang watara 17,3% saka total pametu domestik bruto.

Kelompok èlmu-èlmu tetanèn nyinaoni tetanèn kanthi panyengkuyung èlmu-èlmu pendhukungé. Inti saka èlmu-èlmu tetanèn ya iku biologi lan ékonomi. Amarga tetanèn tansah kaiket déning ruang lan wektu, èlmu-èlmu pendhukung, kaya èlmu lemah, météorologi, permesinan tetanèn, biokimia, lan statistika, uga disinau sajeroning tetanèn. Usaha tani (farming) arupa pérangan inti saka tetanèn amarga nyangkut sakumpulan kagiyatan sing diayahi sajeroning budidaya. Petani utawa among tani iku sebutan tumrap wong sing nyelenggarakaké usaha tani, contoné "petani tembako" utawa "petani iwak". Pelaku budidaya kéwan (livestock) kanthi mirunggan sinebut peternak.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]