Tetanèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar:Farming-on-Indonésia.jpg
Gambaran klasik tetanèn ing Indonésia

Tetanèn utawa Pertanian iku kagiatan pamanfaatan sumber daya hayati sing diayahi déning manungsa kanggo ngasilaké bahan pangan, bahan baku indhustri, utawa sumber ènèrgi, sarta kanggo nglola lingkungan uripé. Kagiatan pamanfaatan sumber daya hayati sing klebu jroning babagan tetanèn biasa dimangertèni minangka budidaya tanduran utawa nenamdur (basa Inggris: crop cultivation) sarta nggedhèkaké kéwan (raising), senadyan cakupané bisa uga arupa pamanfaatan mikroorganisme lan bioenzim jroning pangolahan prodhuk lanjutan, kaya pangolahan kèju lan témpé, utawa saukur ekstraksi waé, kaya golèk iwak utawa eksploitasi alas.

Bagéyan paling gedhé padunung donya golèk pangan ing lingkup tetanèn, nanging tetanèn mung nyumbang 4% saka PDB donya. Sajarah Indonésia wiwit mangsa kolonial nganti saiki ora bisa dipisahaké saka sèktor tetanèn lan perkebunan, amarga sèktor - sèktor iki nduwèni makna sing wigati banget jroning nemtokaké pambentukan manéka realitas ékonomi lan sosial masarakat ing wewengkon- wewengkon Indonésia. Miturut data BPS taun 2002, bidang tetanèn ing Indonésia nyadiakaké lapangan kerja tumrap 44,3% padunung senadyan mung nyumbang watara 17,3% saka total pametu domestik bruto.

Kelompok èlmu-èlmu tetanèn nyinaoni tetanèn kanthi dhukungan èlmu-èlmu pendhukungé. Inti saka èlmu-èlmu tetanèn ya iku biologi lan ékonomi. Amarga tetanèn tansah kaiket déning ruang lan wektu, èlmu-èlmu pendhukung, kaya èlmu lemah, météorologi, permesinan tetanèn, biokimia, lan statistika, uga dipelajari jroning tetanèn. Usaha tani (farming) arupa bagéyan inti saka tetanèn amarga nyangkut sakumpulan kagiatan sing diayahi jroning budidaya. Petani utawa among tani iku sebutan tumrap wong sing nyelenggarakaké usaha tani, contoné "petani tembako" utawa "petani iwak". Pelaku budidaya kéwan (livestock) sacara khusus disebut minangka peternak.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Catatan sikil[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tetanèn&oldid=1053437"