Kèju

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kéju tipe Gouda saking negari Walandi.

Kèju saking basa Portugis: queijo punika panganan ingkang kadamel saking susu.[1] Wondéné susu ingkang kanggé asringipun inggih susu sapi. Sabèntenipun saged ugi nganggé susu méndha, keledhe, kapal kaliyan unta.[2]

Kèju anggènipun ndamel saking susu, dipunicali kandhutan toyanipun kaliyan dipunsukani obat supados saged fermentasi saha boten bosok.[2] Kèju nggadahi sadaya kadungan wonten susu inggih kadosta :protein, vitamin, mineral, kalsium, vitamin B12, zink, lan fosfor nanging uga lemak lan kolesterol ingkang saged damel penyebab masalah keséhatan saumpami dipun konsumsi kekathahen.[3] Pakanan iki dikenal ing sakupenging dunya, nanging keju dugaane asale saka Timur Tengah.[1] Senajan ora ana kapesthen saka ngendi keju kui, nanging miturut legenda keju ditemokake sepisanan pangembara saka arab.[2]

Sejarah[besut | besut sumber]

Asal-usul[besut | besut sumber]

Keju wis digawé awit jaman prasejarah senajan ora ana bukti trep kapan keju pertama digawé[4]. Masyarakat prasejarah mulai ninggalake gaya hidup nomaden lan malih dadi peternak wedhus, domba utawa sapi[4]. Amarga kurang karesikan lan asring kena sinar srengéngé langsung mulane susu sing ing bejana dadi kenthel, jebul bareng dipangan rasane enak[4]. Kawiwitan saka iku manungsa nemokake keju krim asam (sour cream cheese)[4]. Salah sawijining legenda nyaritakake yèn ana pemburu sing mateni sapi, banjur mbukak wetenge lan nemokake saperangan warna putih sing enak[4]. Anane enzim rennet ing jero weteng sapi nyebabake susu dadi kenthel, saengga dadi apa sing kasebut keju saiki[4]. Carita liyane nyebutake yèn keju iku asale saka Timur Tengah déning pengembara saka arab[4]. Pengembara iku numpak jaran lan gawa susu ing pelanane[4]. Sawetara suwe susu iku wis malih dadi banyusing pucet lan gumpalan-gumpalan putih[4]. Amarga pelana sing kanggo nyimpen susu digawé saka weteng kéwan (sapi, domba,lan wedhus) sing ngandung rennet, dadi campuran saka rennet, cuaca sing panas lan obah-obahing jaran nalika mlaku bisa ngubah susu dadi keju lan saka iku wong-wong mulai nggunakake enzim saka weteng kéwan kanggo gawé keju[4].

Yunani lan Romawi kuno[besut | besut sumber]

Mitologi Yunani Kuno nyebutake yèn Aristaeus iku panemu keju[5].Odyssey tulisan Homer (800 SM) nyebatake yèn Cyclops gawé keju saka susu domba lan wedhus[5] . Keju saka susu wedhus iku komoditas sing cukup penting ing Yunani, lan masyarakat Yunani percaya yèn keju bisa nggawé perwira luwih kuat lan bisa ngrangsang nepsu birahi[5] . Hippocrates nggunakake keju gawé ngobati radang lan keju uga digawé sesaji kanggo dewa-dewa[5] . Kebudayaan Romawi iku sing banjur ndadekake keju akèh jinise kaya saiki[6]. Bangsa Romawi iku kikenal bangsa sepisanan kang mangerteni bab proses gawé lan nyimpene keju, bangsa Romawi mangerteni akibat teknik gawé kang béda iku nyebabake rasa lan karakter keju uga dadi beda[6]. Bangsa Romawi nggawa keju lan seni gawéne nalika ngalahake Gaul, bangsa Perancis lan Inggris, sing banjur disambut apik[6].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Asal Mula Keju
  2. ^ a b c Halalguide.info
  3. ^ (en) Ryan, Nancy Ross (2007). Cheese. Microsoft ® Student 2008 [DVD]. Redmond, WA: Microsoft Corporation. 
  4. ^ a b c d e f g h i j www.koleksiweb.com
  5. ^ a b c d (en) Iburg, Anne (2004). Dumont's Lexicon of Cheese. Rebo International b.v., Lisse, The Netherlands. ISBN 978-90-366-1689-8. 
  6. ^ a b c cheesehut.tripod.com

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kèju&oldid=1096492"