Kolesterol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Struktur kimia kolesterol

Kolésterol ya iku molekul lemak ing jero sél kang dipérang dadi LDL, HDL, total kolésterol lan triglisérida.[1] Sejatiné kolésterol iku komponén lemak.[1] Kaya kang wis dimangerténi déning masarakat yèn lemak iku zat gizi kang diperlokaké awak saliyané karbohidrat, kalsium, lsp.[1] Lemak iku sumber énergi kang ménéhi kalori paling dhuwur.[1] Kolésterol iki sajatiné zat kang wigati kanggo awak, nanging nalika cacahé wis kakéhan bisa marakake lelara.[1] Kakéhan kolésterol iku mau bisa marakaké aterosklerosis, ya iku saya ciuté pembuluh getih utawa marakaké saya atos pembuluh getih. Yèn wis kaya mangkonobakalé dadi cikal bakal lelara jantung lan stroke.

Faktor-faktor Mundhake Kolesterol[besut | besut sumber]

Ana 7 perkara kang marakaké kolésterol ing awak saya mundhak.[2]

  1. Panganan kang dikonsumsi sadina-dina
  2. Bobot awak
  3. Kurang Olah Raga
  4. Umur lan jinis kelamin
  5. Penyakit tertamtu
  6. Sajarah kulawarga (genetik)
  7. Rokok

Bebayane Kolésterol[besut | besut sumber]

Ati-ati

Keluwihan kolésterol iku ora becik kanggo awak,kaya ta.[3]

  1. Nutupi pembuluh getih utek kang bisa marakake serangan jantung.
  2. Nutupi pembuluh getih jantung kang bisa marakake stroke

Patokan Ukuran Kadar Kolésterol Normal[besut | besut sumber]

Kadar kolésterol kang normal iku ana patokane kaya ing ngisor iki.[3]

  1. Kolestérol total < 200 mg/dl
  2. Kolestérol HDL 35 – 65 mg/dl
  3. Kolestérol LDL < 150 mg/dl
  4. Triglisérida < 200 mg/dl
  5. Ratio kolésterol total: kolésterol HDL < 5

Ngatasi Kolésterol[besut | besut sumber]

Ulah raga kanggo nyègah mundhaké kolesterol

Ana warna-warna cara kanggo ngatasi utawa ngendalékaké kolesterol, kaya ta:[4]

  1. Diét kanthi ngonsumsi panganan kang kadar lemak lan kolésterolé cendhék.
  2. Konsumsi panganan kang akèh serat.
  3. Konsumsi antioksidan.
  4. Ora ngombé alkohol lan ngrokok.
  5. Ulah raga

5 Jinis Panganan Kanggo Ngatasi Kolésterol[besut | besut sumber]

Iwak TUNA

Ana 5 jinis panganan kang apik yèn ditambahaké ing menu diét kolésterol.[5]

  1. Almond, ya iku jinis kacang-kacangan kang bisa ngudunaké LDL nganti 4,4%
  2. Oatmeal
  3. Iwak kang ngandung Omega3 kaya ta tuna lan salmon
  4. Anggur Merah kang ngandung flanavols bisa ngudhunké kolésterol lan ngendhekake lelara jantung
  5. Kacang kedelai bisa ngudunaké produksi kolésterol anyar.

Cathetan suku[besut | besut sumber]