Wong pribumi Taiwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Gaoshan)
Lurah Rukai kang lagi sowan ing Jurusan Antropologi ing Universitas Kekaisaran Tokyo nalika pamerintahan Jepang.

Wong bumi Taiwan (basa Tionghoa: 原住民; pinyin: yuánzhùmín; Wade-Giles: yüan2-chu4-min2; Tongyong Pinyin: yuánjhùmín; basa Taiwan Pe̍h-oē-jī: gôan-chū-bîn, teges harafiah: "wong asli") iku wong bumi utawa wong asli Taiwan. Wong bumi iku kagolong wong Austronesia kang ana ing Taiwan, sadurunge ana Suku Han kang imigrasi ing gtaun 1600-an. Cacahe wong bumi iku kurang luwih 2% saka 23 yuta saka cacahe wong Taiwan. Umume wong bumi Taiwan urip ing pagunungan la ing lembah rata ing sisih wetan Pulo Taiwan lan Pulo Lanyu.

Amarga papan panggonnan kang dinggoni wong bumi Taiwan iku beda-beda, basane, lan budayane uga béda banjur wong bumi Taiwan dipantha-pantha dadi Suku Ami , Suku Taiya, Suku Paiwan, Suku Bunong, Suku Lukai, Suku Beinan, Suku Cao, Suku Saiya , Suku Yamai lan Suku Pingpu.[1] Kurang luwih ana 1.500 kang urip ing kutha-kutha gedhé kayata Shanghai, Beijing lan Wuhan, uga ing Propinsi Fujian.[1]

Wong bumi Taiwan biyèn seneng beburu, nanging saiki akèh sing padha dadi tani nandur pari, kenthang.[2] Saliyane iku uga ana kang ngingoni kewan, kayata babi, wedhus, asu, lan pitik.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b baltyra.com The Goushan
  2. ^ a b indonesian.cri.cn