Wong pribumi Taiwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Gaoshan)
Lurah Rukai kang lagi sowan ing Jurusan Antropologi ing Universitas Kekaisaran Tokyo nalika pamaréntahan Jepang.

Wong bumi Taiwan (basa Tionghoa: 原住民; pinyin: yuánzhùmín; Wade-Giles: yüan2-chu4-min2; Tongyong Pinyin: yuánjhùmín; basa Taiwan Pe̍h-oē-jī: gôan-chū-bîn, teges harafiah: "wong asli") iku wong bumi utawa wong asli Taiwan. Wong bumi iku kagolong wong Austronesia kang ana ing Taiwan, sadurunge ana Suku Han kang imigrasi ing gtaun 1600-an. Cacahe wong bumi iku kurang luwih 2% saka 23 yuta saka cacahé wong Taiwan. Lumrahé wong bumi Taiwan urip ing pagunungan la ing lembah rata ing sisih wétan Pulo Taiwan lan Pulo Lanyu.

Amarga papan panggonnan kang dinggoni wong bumi Taiwan iku beda-beda, basane, lan budayane uga béda banjur wong bumi Taiwan dipantha-pantha dadi Suku Ami , Suku Taiya, Suku Paiwan, Suku Bunong, Suku Lukai, Suku Beinan, Suku Cao, Suku Saiya , Suku Yamai lan Suku Pingpu.[1] Kurang luwih ana 1.500 kang urip ing kutha-kutha gedhé kaya ta Shanghai, Beijing lan Wuhan, uga ing Provinsi Fujian.[1]

Wong bumi Taiwan biyèn seneng beburu, nanging saiki akèh sing padha dadi tani nandur pari, kenthang.[2] Saliyané iku uga ana kang ngingoni kewan, kaya ta babi, wedhus, asu, lan pitik.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b baltyra.com The Goushan
  2. ^ a b indonesian.cri.cn