Kenthang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kenthang
Potato heart mutation.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Subklas: Asteridae
Ordho: Solanales
Famili: Solanaceae
Génus: Solanum
Spésies: S. tuberosum
Jeneng binomial
Solanum tuberosum
L.

Kenthang (Solanum tuberosum L.) iku tanduran saka suku Solanaceae kang duwé umbi batang kang bisa dipangan lan uga diarani "kenthang".[1] Umbi kenthang saiki wis dadi salah sawijining panganan pokok wigati ing Éropah senajan wiwitané ditekakaké saka Amérika Kidul.[1]

Penjelajah Spanyol lan Portugis pisanané nggawa menyang Éropah lan mbudidayakaké tanduran iki ing abad XVI.[1] Ora suwé, menu anyar iki sumebar ing saindhenging Éropah. Jroning sajarah migrasi wong Éropah menyang Amérika, tanduran iki tau dadi pemicu utama perpindhahan bangsa Irlandia menyang Amérika ing abad ka-19, rikala kadadéyan wabah lelara umbi ing dharatan Irlandia kang diakibataké déning sajinis jamur kang diarani ergot.[1]

Wektu mlebu Indonesia, wiwitané dianggep panganané wong Walanda.[1] Nanging mbaka sethithik sabanjuré wong pribumi uga mèlu mangan kenthang. Kabuktèn panganan sing digawé saka kenthang bisa ditampa déning masarakat lan dadi lawuh kulawarga Indonésia.[1] Contoné sambel gorèng kenthang, perkedel, kroket, kering kenthang, lan sapanunggalé.[1]

Biologi[besut | besut sumber]

Tanduran kenthang iku salah sijiné tanduran budidaya tetraploid (2n = 4x = 40). Asalé saka Amérika Kidul lan wis dibudidayakaké déning padunung ing kana wiwit éwon taun kapungkur. Tanduran iki minangka herba (tanduran cendhèk ora duwé kayu), samusim lan seneng marang hawa adhem. Ing laladan tropis cocog ditanhur ing dhataran dhuwur.[1]

Gambar:Kenthang bunga.jpg
Kembang kenthang

.

Kembang sampurna lan kasusun majemuk. Ukuran cukup gedhé, diameter udakara 3cm.[1] Warnané saka ungu nganti putih.[1]

Kenthang nggawé tuber ing jero lemah lan dadi sarana anakan sacara vegetatif.[1] Jroning budidaya kenthang, panangkaran bibit migunakaké cara iki, saéngga karagaman kenthang ing tegalan sithik banget lan andadèkaké rentan saka gangguan ama utawa panyakit.[1]

Gizi[besut | besut sumber]

Kenthang bisa nawaraké racun. Penawar racun alami kanggo asam kang asidosis..[1] Kenthang uga wigati kanggo mbiyantu thukule baktéri ing awak. Kenthang ngandhut garam alkali kang ndadékaké kenthang dadi panganan kang kalebu basa paling kuwat. .[1] Awit iku,kenthang migunani banget kanggo njaga cadhangan alkali ing awak..[1]

Kenthang duwé akèh gizi..[1] kaya ta potassium, vitamin C, vitamin B1, B2 lan B3..[1] Saliyané iku, kenthang uga ngandhut protein lan zat besi..[1]

Kenthang ngandhut potasium kang akéhé ping pindhoné potassium kang ana ing gedhang. Kenthang pas yèn dipangan wong kang nduwé lelara diabétes. .[1] Kenthang uga dadi sumber paling apik kanggo zat besi ing getih..[1] Manfaat liyané, kenthang bisa njaga ketahanan awak, awit kenthang ngandhut vitamin lan kalsium kang dhuwur..[1]

Khasiat[besut | besut sumber]

Miturut panalitén, jus kenthang mentah bisa ngurangi lelara kang nyerang sendi-sendi utawa kang diarani arthritir, radang otot utawa rematik.[2] Lara kang disebabaké salah urat utawa ketliyer, lara amarga kebakar,bisa ditambani kanthi némpélaké irisan kenthang ing panggonan kang lara, kurang luwih 15 menit.[2] Kenthang uga ngurangi rasa lara, lan baktéri.[2]Saos kenthang biyasane kanggo saos salad kang bisa ngurangi rasa lara.[2] Parutan kenthang kang ditémplékaké ing kelopak mripat bisa ngilangaké noda ireng ing mripat utawa kang diarani dark circles lan yèn dicampur karo krim bisa ngurangi kerutan.[2]

Kenthang uga bisa mutihaké lan ngalusaké tangan.[2] Kenthang bisa dadi menu alternatif kanggo diét, amarga kenthang ngandhut karbohidrat kanggo ngganti sega.[2] Vitamin C ing kenthang uga bisa nambani kutil, carane oléské irisan kenthang mentah ing kutil.[2] Kenthang ngandhut atropine kang bisa ngurangi asam lambung lang bisa kanggo tamba maag.[2] Zat lysine uga bisa mbantu pertumbuhan awak lan utek.[2] Kenthang uga bisa kanggo tamba mripat kang kesel, ngilangaké aboh ing mripat.[2]

Kenthang uga ampuh kanggo ncegah hipertensi.[2]

Asil olahan[besut | besut sumber]

Kenthang ing pasaran[besut | besut sumber]

Werna-werna kenthang ing pasar.

Ing pasar, kenthang dipisah-pisahaké miturut ukurané lan diarani kualitas A, B, C, lan D. Kualitas A ya iku kang paling apik.[1] Panyebutan 'kenthang kualitas AB' maknané campuran saka kualitas A lan B.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w http://www.kabarinews.com(dipunundhuh tanggal 13 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l http://www.gizi.net(dipunundhuh tanggal 13 Mei 2011)
  3. ^ http://inforesep.com(dipunundhuh tanggal 13 Mei 2011)
  4. ^ http://www.tabloidnova.com(dipunundhuh tanggal 13 Mei 2011)
  5. ^ a b c d e f g http://www.femina-online.com (dipunundhuh tanggal 13 Mei 2011)

Galeri[besut | besut sumber]