Poliploidi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
This image shows haploid (single), diploid (double), triploid (triple), and tetraploid (quadruple) sets of chromosomes. Triploid and tetraploid chromosomes are examples of polyploidy.

Pangèrtosan Poliploidi[besut | besut sumber]

Poliploidi Poliploida utawi poliploidy inggih punika organismé ingkang gadhah kalih sèl kromosom ingkang jangkép ing sédaya sèl somatik utawi langkung. Poliploidi punika kahanan ing pundi maklk urip katamtu gadhah langkung saking kalih perangkat kromosom (Ayala, dkk., 1984 dalam Firdaus, 2002).kahanan punika amergi wonten induksi poliploidisasi. Ing limrahipun saben organisme gadhah kalih perangkat kromosom diploid. Ananging boten kanyangka badhé kadadosan kauwalan perangkat kromosom kasebut. Organisme ingkang ngalami kauwalan perangkat kromosom dados langkung saking kalih perangkat kromosom dipunsebat poliploid, ananging organisme ingkang nglampahi kauwalan perangkat kromosom dados satunggal perangkat kromosom ingkang dipunsebat monoploid utawi haploid. Miturut Wilkins saha Gosling (1983 dalam Firdaus, 2002), poliploidi punika salah satunggaling mutasi kromosom ingkang saged dipun-ginakaken dados pengendali kelamin ( sexcontrol ) punika organisme, kabentuk galur murni, saha ngasilaken iwak ingkang steril (Chao, dkk.,1986 dalam Firdaus, 2002). Tipe-tipe poliploida dipunbentenaken ingkang adhedhasar jumlah perangkat kromosom ingkang bentuk, tuladhanipun : triploid, tetraploid, pentaploid lan sanèsipun.[1](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012). AutopolyploidiAutopoliploid inggih punika sel ingkang gadhah langkung saking kalig genom ingpundi genomipun identik utawi gadhah kromosom homolog amergi ing limrahipun saking satunggal spésies. Autoliploid tukul saking penggandaan kromosom ingkang komplemenipun kanthi langsung. Antoliploid saged dipunduksiaken artifisial nglampahi kolsisin saha sagedsecara spontan, ananging pungkasan punia boten asring dipuntingali. MiturutVandepoeleet al,(2003). Autoliploida saged asalipun saking persilangan intraspesies dipundereaken kaliyan penggandaan kromosom, ing pundi gamet boten nglampahi reduksi.[1](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).

Werna-werni Poliploidi[besut | besut sumber]

Ingkang adhedhasar asalipun kadadosan poliploidi saged dipunbentenaken dados autopoliploidan alloploidi (Klug dan Cummings, 2000). Ing autopoliploidis boten gayutaken spésies sanès, sadaya perangkat kromosomingkang wonten asalipun saking spésies ingkang sami. autotriploid saged kadadosan amergi pembuahan ing gamet diploid kaliyan gamet haploid. Gamet diploid ingkang kabentuk inggih punika asil boten dados misahaken sadaya perangkat kromosom ing meiosis. Zigot autotripoid ugi kadadosan amergi wonten pembuahan satunggal ovum déning kalih sperma utawi ugi manawi kadadosan amergi persilangan eksperimental piyambak diploid saha tetraploid (Niekerson, 1990 ing Abidah,2000)1.[1](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).

Cathetan suku[besut | besut sumber]