Genom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Kangge kapreluan sanèsipun, sumangga mirsani Gnome (disambiguasi).

Genom (Ing. genome), ing genetika, iku sakabèhing bahan genetik kang nggawa kabèh informasi panyengkuyung panguripan ana ing makluk urip, kalebu arupa gen utawa ora. Ing sakabèhing makluk urip, cakupan genome iku kabèh informasi genetik kang digawa DNA, ing inti sel (nukleus), mitokondria, utawa plastida. Virus tinamtu nduwé genom kang wujudé RNA. Istilah iki kawanuhaké déning Hans Winkler, profesor saka Universitas Hamburg, Jerman ing taun 1920, sawijining singkatan (portmanteau) sakagene lan chromosome. Kajian kang nyinaoni bahan genetik kanthi tenanan iku dikenal kanthi sebutan genomika (genomics).

Saben-saben spésies makluk urip nduwé pakèt genom béda-béda, kang njlèntrèhaké kena ngapa campuran silang ing antarané rong spésies asring ngasilaké keturunan kang mandul (steril).