Genom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kangge kapreluan sanèsipun, sumangga mirsani Gnome (disambiguasi).

Genom (Ing. genome), ing genetika, iku sakabèhing bahan genetik sing nggawa kabèh informasi panyengkuyung panguripan ana ing makluk urip, kalebu arupa gen utawa ora. Ing sakabèhing makluk urip, cakupan genome iku kabèh informasi genetik sing digawa DNA, ing inti sel (nukleus), mitokondria, utawa plastida. Virus tinamtu nduwé genom sing wujudé RNA. Istilah iki dikenalaké déning Hans Winkler, profesor saka Universitas Hamburg, Jerman ing taun 1920, sawijining singkatan (portmanteau) sakagene lan chromosome. Kajian sing nyinaoni bahan genetik kanthi tenanan iku dikenal kanthi sebutan genomika (genomics).

Saben-saben spésies makluk urip nduwé pakèt genom béda-béda, sing njlèntrèhaké kena ngapa campuran silang ing antarané rong spésies asring ngasilaké keturunan sing mandul (steril).