RNA

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

RNA (Ribonucleic Acid) inggih punika "duta" utawi pambekta pesan genetik saking gen kanggé ribosom, inggih punika organel ingkang sampun dipunmangertosi gegandénganipun kaliyan sintésis protéin wonten ing lebet sitoplasma sel.[1] Saben jinisning RNA nggadhahi kualitas struktural khusus ingkang damelaken cocok kanggé fungsi ingkang spèsifik.[2] RNA nggadhahi basis Adenin (A), Sitosin (C), saha Urasil (U).[3]

RNA

Bèntenipun RNA saha DNA[besut | besut sumber]

bèntenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih punika menawi ingkang kantun punika nggadhahi gendhis (gula) ingkang bènten, inggih punika ribosa.[1] RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha nggadhahi urasil (U), boten timim (T) dados setunggal saking sekawan basa-nipun.[1]
Bukti ingkang kapisan kanggé wontenipun asam ribonukleat duta (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan bakteri.[1] Wonten ing baktèria punika gèn-gèn boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintésa (pandamel) protein.[1] Studi-studi lajeng wonten sèl-sèl eukariotik masthèaken menawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancén bergerak saking nukleus ke sitoplasma.[1] ARNd dipunbentuk menawi sègmén DNA khusus, inggih punika setunggal gèn, dados aktif.[1]

Sintesis Protein[besut | besut sumber]

Sintèsis protèin kadadosan wonten ing kelompok-kelompok partikel sitoplasmik ingkang alit sanget ingkang dipunsebat ribosom.[4] Partikel-partikel punika inggih punika rakitan makromolekular RNA ribosom (rRNA) saha protèin-protèin.[4] Saben ribosom kadadosan saking kalih subunit : ingkang ageng saha ingkang alit.[4] Subunit ingkang alit nggadhahi setunggal molekul rRNA.[4] Subunit ingkang ageng wonten ing ribosom ekariotik nggadhahi setunggal copy saking saben tiga molekul rRNA ingkang berlainan[4].
Wonten ing ékariota, molekul-molekul RNA ribosom dipunsintesis wonten ing nukleus, kaliyan ngginakaken templat (gen) DNA.[4] Sel-sel ingkang secara aktif terlibat wonten ing sintèsis sejumlah ageng protèin tunggal saged nggadhahi kathah sanget RNA khusus kanthi ukuran ingkang benten saking rRNA utawi tRNA.[4]

Protein

Translasi RNA[besut | besut sumber]

Translasi RNA kedadosan wonten ing ribosom, proses punika kalampahan wonten tiga prosés.[5]

  1. Inisiasi
  2. Pemanjangan
  3. Terminasi

Inisiasi[besut | besut sumber]

Ribosom ngiketaken piyambakipun wonten ing situs inisiasi khusus wonten molekul mRNA.[5] Situs punika kawontenan ing nukleotida "lawan arus" saking kawiwitan pesenipun.[5] Saklajengipun tRNA inisiator ingkang khusus ngiketaken piyambakipun wonten ing kodon (limrahipun AUG)ingkang miwiti saben pesen.[5] Pangiketan kadadosan wonten situs ing ribosom ingkang dipunsebat situs P.[5] Asam amino ingkang dipunbekta tRNA inisiator inggih punika metionin (utawi wonten ing bakteri, wujud termodifikasi secara kimia ingkang dipuntandai fMet).[5]

Pemanjangan[besut | besut sumber]

Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA saklajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom.[5] Asam amino sakderengipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembe mlebet ngagem ikatan peptida.[5] tRNA inisiator dipunbébasaken saking situs P saha ribosom nggéséraken setunggal kodon arah arus.[5] Bab punika mindahaken tRNA ingkang langkung mutakhir datengipun wonten kaliyan dipeptida nipun ingkang nemplek wonten situs P saha mbikak situs A kangge kadatenganipun tRNA sanesipun ingkang mbekta asam amino ingkang nomer tiga kanggé polipeptida ingkang tumbuh.[5] Kados mekaten, pesen ingkang wiwitipun dipuntransripsi tumuju wonten molekul mRNA dipuntranslasi tumuju ing runtunan pasti asam-asam amino wonten polipeptida kasebut.[5]

Terminasi[besut | besut sumber]

Perpanjangan polipeptida kalajengaken ngantos purnanipun pesen ingkang bersangkutan.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Pai, Anna C.1985.Foundations of Genetics.Jakarta:Erlangga.127
  2. ^ library.thinkquest.org(dipununduh tanggal 31 Maret 2011)
  3. ^ news-medical.net (dipununduh tanggal 31 Maret 2011)
  4. ^ a b c d e f g (id)Kimball, John W.1983.Biology.Jakarta:Erlangga.282-283
  5. ^ a b c d e f g h i j k l (id)Kimball, John W.1983.Biology.Jakarta:Erlangga.285-286
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=RNA&oldid=978526"