Ribosa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Cithakan:Chembox DrugBankCithakan:Chembox SpecRotation
D-Ribosa
Gambar
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [50-69-1]
PubChem 5779
Sifat
Rumus molekul C5H10O5
Massa molar 150.13 g/mol
Panampilan white solid
Titik leleh

95 °C, 368 K, 203 °F

Kelarutan dalam air very soluble[quantify]
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Ribosa, utawa D-ribosa, iku aldopentosa — siji monosakarida sing kapérang saka limang atom karbon, lan kalebu siji gugus fungsional aldehida ing wujud linearé. Ribosa duwé formula kimia C5H10O5, lan tinemu taun 1905 déning Phoebus Levene.

Minangka siji komponèn RNA sing dipigunakaké kanggo transkripsi genetika, ribosa wigati banget kanggo makluk urip. Ribosa duwé gayutan karo deoksiribosa, sing wujud komponèn saka DNA. Ribosa uga komponèn saka ATP, NADH, lan sapérangan kimia liyané sing wigati banget kanggo metabolisme.

Pranala njaba[besut | besut sumber]