Ribosa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Chembox DrugBankCithakan:Chembox SpecRotation

D-Ribosa
Gambar
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [50-69-1]
PubChem 5779
Sifat
Rumus molekul C5H10O5
Massa molar 150.13 g/mol
Panampilan white solid
Titik leleh

95 °C, 368 K, 203 °F

Kelarutan dalam air very soluble[quantify]
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Ribosa, utawa D-ribosa, iku aldopentosa — sawijining monosakarida sing kapérang saka limang atom karbon, lan klebu sawijining gugus fungsional aldehida ing wujud linearé. Ribosa nduwèni formula kimia C5H10O5, lan ditemokaké taun 1905 déning Phoebus Levene.

Minangka sawijining komponèn RNA sing dipigunakaké kanggo transkripsi genetika, ribosa wigati banget kanggo makluk urip. Ribosa duwé hubungan karo deoksiribosa, sing arupa komponèn saka DNA. Ribosa uga komponèn saka ATP, NADH, lan sapérangan kimia liyané sing wigati banget kanggo metabolisme.

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ribosa&oldid=1097104"