Metabolisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Santorio Santorio (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.

Metabolisme minangka modhifikasi senyawa kimia sacara biokimia ing sajroning organisme lan sèl. Metabolisme nyakup sintesis (anabolisme) lan panguraian (katabolisme) molekul organik komplèks. Metabolisme biasané dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké enzim, sing dikenal uga minangka jalur metabolisme. Metabolisme total arupa kabèh prosès biokimia ing sajroning organisme. Metabolisme sèl nyakup kabèh prosès kimia jroning sèl. Tanpa metabolisme, makhluk urip ora bakal bisa tahan urip.

Produk metabolisme disebut metabolit. Cawang biologi sing nyinaoni komposisi metabolit sacara sakabèhané jroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji bagéan awak dijenengaké metabolomika.

Jalur metabolisme[sunting | sunting sumber]

Jalur-jalur metabolisme wigati nyakup:

Jalur umum[sunting | sunting sumber]

Katabolisme[sunting | sunting sumber]

Jalur katabolisme sing ngurai molekul komplèks dadi senyawa prasaja nyakup:

Anabolisme[sunting | sunting sumber]

Jalur anabolisme sing mbentuk senyawa-senyawa saka prekursor prasaja nyakup:

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Metabolisme&oldid=825477"