Métabolisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Metabolisme)
Jujug: pandhu arah, pados
Santorio Santorio (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.

Métabolisme minangka modhifikasi senyawa kimia sacara biokimia ing sajroning organisme lan sèl. Metabolisme nyakup sintesis (anabolisme) lan panguraian (katabolisme) molekul organik komplèks. Metabolisme biasané dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké enzim, sing dikenal uga minangka jalur metabolisme. Metabolisme total arupa kabèh prosès biokimia ing sajroning organisme. Metabolisme sèl nyakup kabèh prosès kimia jroning sèl. Tanpa metabolisme, makhluk urip ora bakal bisa tahan urip.

Produk metabolisme disebut metabolit. Cawang biologi sing nyinaoni komposisi metabolit sacara sakabèhané jroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji bagéan awak dijenengaké metabolomika.

Jalur metabolisme[sunting | besut sumber]

Jalur-jalur metabolisme wigati nyakup:

Jalur umum[sunting | besut sumber]

Katabolisme[sunting | besut sumber]

Jalur katabolisme sing ngurai molekul komplèks dadi senyawa prasaja nyakup:

Anabolisme[sunting | besut sumber]

Jalur anabolisme sing mbentuk senyawa-senyawa saka prekursor prasaja nyakup:

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Métabolisme&oldid=944391"