Fotosintesis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Godhong, papan dumadiné fotosintesis
Diagram fotosintesis

Fotosintesis iku sawijining prosès biokimia sing dilakoni tetanduran, ganggang, lan sapérangan jinis bakteri kanggo mrodhuksi energi sing dinggo (nutrisi) kanthi manfaataké energi cahya. Mèh kabèh makhuk urip gumantung saka energi sing diahasilaké ing fotosintesis. Akibaté fotosintesis dadi wigati banget kanggo kauripan ing bumi. Fotosintesis uga nduwèni jasa ngasilaké sebagéyan gedhé oksigen sing ana ing atmosfer bumi. Organisme sing ngasilaké energi liwat fotosintesis (photos ateges cahya) disebut minangka fototrof. Fotosintesis arupa salah sawijining cara asimilasi karbon amarga ing fotosintesis, karbon bébas saka CO2 diiket (difiksasi) dadi gula minangka molekul panyimpen energi. Cara liya sing ditempuh organisme kanggo ngasimilasi karbon yaiku liwat kemosintesis, sing dilakoni déning sapérangan bakteri belerang.

Fotosintesis ing tetanduran[sunting | sunting sumber]

Tetanduran nduwèni sifat autotrof. Autotrof tegesé bisa nyintesis pangan langsung saka senyawa anorganik.Tetanduran migunaaké karbon dioksida lan banyu kanggo ngasilaké gula lan oksigen sing diperlokaké minangka pangané. Energi kanggo nglakokaké prosès iki asalé saka fotosintesis. Pirsanana persamaan reaksi sing ngasilaké glukosa ing ngisor iki:


12H2O + 6CO2 + cahaya → C6H12O6 (glukosa) + 6O2 + 6H2O


Glukosa bisa dipigunaaké kanggo mbentuk senyawa organik liya kaya déné Selulosa lan bisa uga dipunginaaké minangka bahan bakar. Prosès iki lumaku liwat respirasi seluler sing dumadi ing kéwan lan tetanduran. Sacara umum reaksi sing dumadi ing respirasi seluler wewalikan karo persamaan ing ndhuwur. Ing respirasi, gula (glukosa) lan senyawa liya bakal reaksi karo oksigen kanggo ngasilaké karbon dioksida, banyu, lan energi kimia.

Tetanduran nangkep cahya kanthi migunaaké pigmen sing disebut klorofil. Pigmen iki sing mènèhi werna ijem ing tetanduran. Klorofil ana ing organel sing disebut kloroplas. Klorofil nyerep cahya sing bakal dipigunaaké sajroné fotosintesis. Senadyan kabèh bagéyan awaké tetanduran sing wernané ijo ngandhut kloroplas, nanging sebagéyan gedhé energi diasilaké ing godhong. Ing njeron godhong ana lapisan sel sing disebut mesofil sing ngandhut setengah yuta kloroplas saben milimeter perseginé. Cahya bakal ngliwati lapisan epidermis tanpa werna lan sing transparan, nuju mesofil, papan dumadiné sebagéyan gedhé prosès fotosintesis. Permukaan godhong biasané dilapisi déning kutikula saka lilin sing sifaté anti banyu kanggo nyegah dumadiné panyerepan sinar srengéngé utawa panguapan banyu sing luwih saka samesthiné.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fotosintesis&oldid=815239"