Autotrof

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklus perputaran antara autotrof dan heterotrof. Fotosintesi ya iku sarana utama untuk pertumbuhan alga dan banyak baktèri menghasilkan senyawa organik dan oksigen dari karbon dioksida dan air.(panah hijau).

Autotrof utawi autotroph inggih punika nyukani panganan piyambak (auto punika piyambak, trophos nyukani panganan) autotrof nahanaken gesangipun piyambak tanpa dhahar punapa kémawon saking makluk urip sanès. Autotrof damel molekul organik saking CO2 saha bahan mentah anorganik sanès. Organisme autotrofik inggih punika sumber pamungkas senyawa-senyawa organik kanggé sadaya organisme non-autotrofik. [1]. Autotrof inggih punika organisme ingkang kanthi piyambak saged menuhi bahan organik ingkang dipunbetahaken kanthi cara mensintèsis saking bahan anorganik. [2](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012). Autotrof inggih punika au•to•trof n Bio inggih punika organisme ingkang kanthi piyambak saged jangkepi bahan organik ingkang dipunbetahaken kanthi cara mensintesisipun saking bahan anorganik.[3](dipunundhuh tanggal 15 Oktober 2012). Autotrof inggih punika autotrof n Bio inggih punika organisme ingkang kanthi piyambak saged jangkepi bahan organik ingkang dipunbetahaken kanthi cara mensintesisipun saking bahan anorganik.[4](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012). Mikrobia autotrof inggih punika mikroorganisme ingkang saged mensisntesis piyambak kebetahan gesangipun. Sumber ènergi ingkang dipun-ginakaken mikroorganisme autotrof inggih punika sinar srengéngé fotoautotrof saha asil reaksi oksidasi boten ngginakaken sinar srengéngé Kemoautotrof.[5](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).

Autotrof utawi autotrophy (trofein Yunani, mangan), ing biologi, inggih punika asma ingkang dipunparingaken kanggé organisme ingkang gesang kanggé ngasilaken panganan piyambak saking fiksasi karbon dioksida nglampahi fotosintesis utawi kemosintesis. Autotrof inggih punika kuwalian saking heterotrophy. Makluk urip kaliyan karakteristikipun punika dipunsebat autotrof utawi autotrofik. Tuladhanipun saking autotrof inggih punikabaktèri Cyanobacteria, protista ganggang, saha tanduran kéwan lan jamur inggih punika heterotrof. Autotrof punika maringi utawi prodhuser panganan piyambak. Autotrof pinika organisme ingkang ngasilaken senyawa organik kompleks kados ta karbohidrat, lemak, saha protein saking zat-zat prasaja. Umumipun ngginakaken ènergi cahya kaliyan fotosintesis utawi anorganik reaksi kimia kemosintesis.

Autotrof kapérang saking fototrof, lithotrophs, utawi chemotrophs. Fototrof angginaaken cahya dados minangka ènergi, déné lithotrophs angginaaken senyawa anorganik, kados ta hidrogen sulfida, belerang unsur, amonium, saha wesi ferrous, kaya ngurangi agèn kanggé biosintesis saha penyimpanan ènergi kimia.[6](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).

Metabolisme Autotrof[besut | besut sumber]

Metabolisme autotrof utawi mikrobia heterotrof ing ngèlmu biologi ugi dipunsinauni mikrobia autotrof. Inggih punika mikroorganisme ingkang saged mensintesis piyambak kabetahan gesangipun. Sumber ènergi ingkang dipun-ginakaken mikroorganisme autotrof inggih punika cahya srengéngé fotoautotrof lan asil réaksi redhuksi oksidasi tanpa ngginakaken cahya srengéngé kemoautotrof. Fototrof lan kemolitotrof saged asring ngginakaken CO2 dados sumber karbon saha dipun-ginakaken istilah autotrof kanggé gambaraken gaya hidup ingkang samikaliyan punika. Sedaya mikroorganisme autotrof ngginakaken CO2 dados sumber karbon kanggé pertumbuhan. Nitrogen punika saking senyawa inorganik kados ta NH3, NO3-, utawi N2.[7](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).

Cathetan suku[besut | besut sumber]