Baktèri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bakteri
Teksiran kala: Cithakan:Long fossil range
Escherichia coli, salah sawijining bakteri berbentuk batang
Klasifikasi èlmiah
Domain: Bacteria
Woese et al., 1990[1]
Filum[2]

Actinobacteria (G+C tinggi)
Firmicutes (G+C rendah)
Tenericutes (ora ana dinding)

Aquificae
Bacteroidetes/FibrobacteresChlorobi (grup FCB)
Deinococcus-Thermus
Fusobacteria
Gemmatimonadetes
Nitrospirae
PlanctomycetesVerrucomicrobia/Chlamydiae (grup PVC)
Proteobacteria
Spirochaetes
Synergistetes

  • Tidak diketahui

Acidobacteria
Chloroflexi
Chrysiogenetes
Cyanobacteria
Deferribacteres
Dictyoglomi
Thermodesulfobacteria
Thermotogae

Sinonim

Eubacteria Woese & Fox, 1977[3]

Baktèri, saka tembung Latin bacterium (jamak, bacteria), iku klompok raseksa saka organisme urip. Baktèri iku cilik banget (mikroskopik) lan akèh-akèhé unisèlular (sèl tunggal), kanthi struktur sèl sing rélatif prasaja tanpa nukleus/inti sel, cytoskeleton, lan organel liya kaya mitokondria lan kloroplas. Struktur sèl baktèri dijlentrèhaké luwih pepak jroning artikel ngenani prokariota, amarga baktèri minangka prokariota, kanggo mbédakaké saka organisme sing nduwèni sèl luwih komplèks, diarani eukariota. Jeneng "baktèri" wis ditrapaké kanggo kabèh prokariota utawa kanggo klompok gedhéné, gumantung marang panyaru ngenani hubungané.

Baktèri iku sing paling akèh saka kabèh organisme. Baktèri kasebar ing lemah, banyu, lan minangka simbiosis saka organisme liya. Akèh patogen arupa bakteri. Akèh saka baktèri, padatan ukurané mung 0,5-5 μm, senajan ana jinis sing ukurané bisa nganti 0,3 mm ing dhiamèteré. Padatan nduwèni dinding sèl kayata kéwan lan jamur, nanging kanthi komposisi béda banget (peptidoglikan). Akèh obah nganggo flagela sing béda ing struktur saka flagela klompok liya.


Baktèri patogen[besut | besut sumber]

Minangka klompok bakteri parasit sing nimbulaké panyakit ing manungsa, sato kéwan lan tetanduran.

Baktèri panyebab panyakit ing manungsa:

No. Jeneng baktèri Panyakit sing ditimbulaké
1. Salmonella typhosa Tipes
2. Shigella dysenteriae Disentri basiler
3. Vibrio comma Kolèra
4. Haemophilus influenza Influensa
5. Diplococcus pneumoniae Pneumonia (radhang paru-paru)
6. Mycobacterium tuberculosis TBC paru-paru
7. Clostridium tetani Tétanes
8. Neiseria meningitis Meningitis (radhang selaput otak)
9. Neiseria gonorrhoeae Gonorrhaeae (kencing nanah)
10. Treponema pallidum Sifilis utawa Lues utawa raja singa
11. Mycobacterium leprae Lépra (kusta)
12. Treponema pertenue Puru utawa pathèk


Baktèri panyebab panyakit ing kéwan:

No. Jeneng baktèri Panyakit sing ditimbulaké
1. Brucella abortus Brucellosis ing sapi
2. Streptococcus agalactia Mastitis ing sapi (radang payudara)
3. Bacillus anthracis Antraks
4. Actinomyces bovis Bengkak rahang ing sapi
5. Cytophaga columnaris Panyakit ing iwak


Baktèri panyebab panyakit ing tetanduran:

No. Jeneng baktèri Panyakit sing ditimbulaké
1. Xanthomonas oryzae Nyerang pucuk wit pari
2. Xanthomonas campestris Nyerang tanduran kubis
3. Pseudomonas solanacaerum Panyakit alum jroning famili térong-térongan
4. Erwinia amylovora Panyakit bonyok ing woh-wohan


Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Woese CR, Kandler O, Wheelis ML (1990). "Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 87 (12): 4576–9. Bibcode:1990PNAS...87.4576W. doi:10.1073/pnas.87.12.4576. PMC 54159. PMID 2112744. 
  2. ^ "Bacteria (eubacteria)". Taxonomy Browser. NCBI. Retrieved 2008-09-10. 
  3. ^ Woese CR, Fox GE (1977). "Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 74 (11): 5088–90. Bibcode:1977PNAS...74.5088W. doi:10.1073/pnas.74.11.5088. PMC 432104. PMID 270744. 

Daftar pustaka[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Baktèri kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Baktèri&oldid=1070039"