Peptidoglikan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Bakteri-stub

Struktur molekul peptidoglikan, unit panyusune arupa asam-N-asetil muramat (kiwa) lan asam-N-asetil glukosamin (tengen) kang digandhengake dening pangiket β-1,4.

Peptidoglikan (murein) yaiku polisakarida kang kasusun saka rong gula turunan yaiku asam-N-asetil glukosamin sarta asam-N-asetil muramat kang digandhengake dening pangiket β-1,4, lan sawijining rante peptida endhek kang tuladhane kasusun saka asam amino l-alanin, d-alanin, d-asam glutamat, lan l-lisin utawa asam diaminopimelik (DAP)-asam amino langka kang mung ditemukake ing dhindhing sel prokariot.[1][2] Peptidoglikan yaiku komponen utama dinding sel bakteri kang asipat kaku lan tanggungjawab kanggo njaga integritas sel sarta nemtokake bentuke. [1] Struktur dasar peptidoglikan yaiku sawijining selubung kang nutupi sel kang kasusun saka utas-utas peptidoglikan kang jinejeran siji marang sijine lan digandhengake dening pangiket silang tetrapeptida kang digawe saka asam amino. [2]

Peptidoglikan mung ditemokake ing spesies bakteri, tuadhane Staphylococcus aureus, nanging ora kabeh bakteri duweni DAP ing peptidoglikane. [2] Peptidoglikan ditemokake ing bakteri gram positif lan bakteri gram negatif, nanging kanthi struktur kang beda sithik. Bakteri gram positif duweni dhindhing sel kang kasusun saka pisan peptidoglikan kang luwih kandel, dene bakteri gram negatif duweni lapisan peptidoglikan kang luwih tipis lan duweni struktur lipopolisakarida kang kandel.[3][4] Metode kang digunakake kanggo mbedakake sakloron jinis klompok bakteri iki dikembangakendening ilmuwan Denmark, Hans Christian Gram taun 1884.[3] Ana luwih saka 100 jinis peptidoglikan kang beda kang wis dingerteni.[2]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en)Hogg S. 2005. Essential Microbiology. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
  2. ^ a b c d (en)Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall. Hal: 75-77. ISBN 0-13-196893-9
  3. ^ a b Davidson MW. 2009. Bacteria Cell Structure. http://micro.magnet.fsu.edu/cells/bacteriacell.html. Diundhuh tanggal 22 Juni 2011.
  4. ^ Todar K. 2008. Online Textbook of Bacteriology. http://www.textbookofbacteriology.net/index.html [diundhuh tanggal 21 Juni 2011].
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Peptidoglikan&oldid=833031"