Gram-positif

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bakteri gram positif Bacillus anthracis (batang ungu) ing cuwèran serebrospinal. Sèl kang liya aiku sèl darah putih.

Gram-positif ya iku baktèri kang mempertahankanaké zat warna kristal violet nalika prosès pewarnaan Gram saéngga bakal dadi warna biru utawa ungu ing ngisor mikroskop.[1]

Disisi liya, baktèri gram-negatif bakal berwarna abang utawa jambon.[1] Perbedaan kaloroné andhedhasar perbedaan struktur dinding sèl kang béda lan bisa dinyatakan déning prosedur pewarnaan Gram.[2] Prosedur iki tinemu nalika taun 1884 déning ilmuwan Dhénemarken jenengé Christian Gram lan arupa prosedur wigati sajeroning klasifikasi baktèri.[3]

Bakteri gram positif kaya Staphylococcus aureus (baktèri patogen kang umum ing manungsa) amung duwé membran plasma tunggal kang diubengi dinding sèl kandel arupa peptidoglikan.[2] Sekitar 90 persèn saka dinding sèl kasebut kasusun déning peptidoglikan wondene turahane arupa molekul liya kanti jeneng asam teikhoat.[1] Ing sisih liya, baktèri gram negatif (kaya E. coli) duwé sistem membran ganda ing ngendi membran pasmane diselimuti déning membran njaba permeabel.[2] Bakteri iki duwé dinding sèl kandel arupa peptidoglikan, kang apan ing antarané membran jero lan membran jabane.[2]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku karakteristik saka baktèri Gram positif lan negatif. Prescott LM, Harley JP, Klein DA. 2002. Microbiology. 5th Ed. Boston: McGraw-Hill. KarakteristikGram positifGram negatif Dinding sèl

Homogen lan kandel (20-80 nm) sarta sebagiyan gedhé kasusun saka peptidoglikan. Polisakarida liya lan asam teikoat bisa mèlu nyusun dinding sèl.

Peptidoglikan (2-7 nm) antarané membran jero lan jaba, sarta anané membran jaba (7-8 nm kandele) kang kasusun saka lipid, protein, lan lipopolisakarida

Wujud sèl[besut | besut sumber]

Bunder, dawa utawa filamen

Bulat, oval, batang lurus utawa mlungker kaya tanda koma, heliks utawa filamen; pira-pira duwé selubung utawa kapsul Reproduksi

Pembelahan biner

Pembelahan biner, kadang-kadang pertunasan Metabolisme

kemoorganoheterotrof

Fototrof, kemolitoautotrof, atau kemoorganoheterotrof Motilitas

akèhé nonmotil, yèn motil jinis flagelane ya iku petritrikus (petritrichous)

Motil utawa nonmotil. Wujud flagela bisa bervariasi-polar,lopotrikus (lophtrichous), petritrikus (petritrichous). bagiyan awak (apendase)

Biasane ora duwé apendase

Isa duwé pili, fimbriae, tangkai Endospora

Pirang-pirang wujud endspora

ora bisa minangka endospor

Peptidoglikan[besut | besut sumber]

  • Peptidoglikan (murein) ya iku komponèn utama dinding sèl baktèri kang sipaté kaku lan bertanggungjawab kango njaga integritas sèl sarta nentukake bentuke.[4]
  • Protoplas ya iku sèl kang wis diilangi dinding sele lan amarga salah sijiné sèl urip ing lingkungane hipotonis (luwih encer ketimbang sitoplasma sèl) mangka kecenderungane banyu bakal mlebu marang jero sèl saéngga protoplas kang ora duwé perlindungan dinding sèl bakal pecah.[4]
  • Peptdoglikan ya iku polisakarida kang kasusun saka gula turunan ya iku asam-N-asetil glukosamin sarta asam-N-asetil muramat, lan salah siji rantai peptida cendak kang contohe kasusun saka asam amino l-alanin, d-alanin, d-asam glutamat, lan baik l-lisin utawa asam diaminopimelik (DAP).[4]
  • DAP ya iku asam amino langka kang amung tinemu ing dinding sèl prokariot.[4]

Kanggo keterangan luwih lanjut bisa di deleng ing gambar ngisorr iki.

Skema dinding sèl baktèri gram positif

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku klasifikasi saka baktèri Gram positif.

Gram Positive Classification.png

Lelara[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku lelara-lelara kang bisa diakibataké déning baktèri Gram positif lan negatif.[4]:

Gram Genus Lelara
Gram positif
Staphylococcus
Streptococcus
Enterococcus
Listeria
Bacillus
Clostridium
Mycobacterium
Propionibacterium
Mycoplasma
impetigo, keracunan pakanan, bronkitis
pneumonia/radang paru, meningitis, karies untu
enteritis
listeriosis
anthrax
tetanus, botulisme
difteri
tuberkulosis
jerawat
pneumonia
Gram negatif
Salmonella
Escherichia
Shigella
Neisseria
Bordetella
Legionella
Pseudomonas
Vibrio
Campylobacter
Helicobacter
Haemophilus
Treponema
Chlamydia
salmonelosis
gastroenteritis/radang saluran cerna
disentri
meningitis, gonorea
batuk rejan
legionnaires' disease
infeksi luka bakar
kolera
gastroenteritis
tukak lambung
bronkitis, pneumonia
sifilis
pneumonia, uretritis, trakoma

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  2. ^ a b c d Cooper GM, Hausman RE. 2007. The Cell: A Molecular Approach. 4th ed. Sunderland: Sinauer Associates, Inc.
  3. ^ Singleton P, Sainsbury D. 2006. Dictionary of Microbiology and Molecular Biology. New Jersey: Wiley Interscience.
  4. ^ a b c d e Hogg S. 2005. Essential Microbiology. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.