Gram-positif

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bakteri gram positif Bacillus anthracis (batang ungu) ing cairan serebrospinal. Sèl kang liya aiku sèl darah putih.

Gram-positif ya iku bakteri kang mempertahankanaké zat warna kristal violet nalika prosès pewarnaan Gram saéngga bakal dadi warna biru utawa ungu ing ngisor mikroskop.[1]

Disisi liya, bakteri gram-negatif bakal berwarna abang utawa jambon.[1] Perbedaan kaloroné andhedhasar perbedaan struktur dinding sèl kang béda lan bisa dinyatakan déning prosedur pewarnaan Gram.[2] Prosedur iki ditemokaké nalika tahun 1884 déning ilmuwan Denmark jenengé Christian Gram lan arupa prosedur penting sajroné klasifikasi bakteri.[3]

Bakteri gram positif kaya Staphylococcus aureus (bakteri patogen kang umum ing manungsa) amung duweni membran plasma tunggal kang diubengi dinding sèl kandel arupa peptidoglikan.[2] Sekitar 90 persen saka dinding sèl kasebut kasusun déning peptidoglikan wondene turahane arupa molekul liya kanti jeneng asam teikhoat.[1] Ing sisih liya, bakteri gram negatif (kaya E. coli) duwé sistem membran ganda ing ngendi membran pasmane diselimuti déning membran njaba permeabel.[2] Bakteri iki duweni dinding sèl kandel arupa peptidoglikan, kang apan ing antarané membran jero lan membran jabane.[2]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku karakteristik saka bakteri Gram positif lan negatif. Prescott LM, Harley JP, Klein DA. 2002. Microbiology. 5th Ed. Boston: McGraw-Hill. KarakteristikGram positifGram negatif Dinding sèl

Homogen lan kandel (20-80 nm) sarta sebagiyan gedhé kasusun saka peptidoglikan. Polisakarida liya lan asam teikoat bisa mèlu nyusun dinding sèl.

Peptidoglikan (2-7 nm) ing antara membran jero lan jaba, sarta anané membran jaba (7-8 nm kandele) kang kasusun saka lipid, protein, lan lipopolisakarida

Wujud sèl[besut | besut sumber]

Bunder, dawa utawa filamen

Bulat, oval, batang lurus utawa mlungker kaya tanda koma, heliks utawa filamen; pira-pira duweni selubung utawa kapsul Reproduksi

Pembelahan biner

Pembelahan biner, kadang-kadang pertunasan Metabolisme

kemoorganoheterotrof

Fototrof, kemolitoautotrof, atau kemoorganoheterotrof Motilitas

akehe nonmotil, yèn motil tipe flagelane ya iku petritrikus (petritrichous)

Motil utawa nonmotil. Wujud flagela bisa bervariasi-polar,lopotrikus (lophtrichous), petritrikus (petritrichous). bagiyan awak (apendase)

Biasane ora duweni apendase

Isa duweni pili, fimbriae, tangkai Endospora

Pira-pira wujud endspora

ora bisa mbentuk endospor

Peptidoglikan[besut | besut sumber]

  • Peptidoglikan (murein) ya iku komponen utama dinding sèl bakteri kang sipaté kaku lan bertanggungjawab kango njaga integritas sèl sarta nentukake bentuke.[4]
  • Protoplas ya iku sèl kang wis diilangi dinding sele lan amerga salah sijine sèl urip ing lingkungane hipotonis (luwih encer ketimbang sitoplasma sèl) mangka kecenderungane banyu bakal mlebu marang jero sèl saéngga protoplas kang ora duweni perlindungan dinding sèl bakal pecah.[4]
  • Peptdoglikan ya iku polisakarida kang kasusun saka gula turunan ya iku asam-N-asetil glukosamin sarta asam-N-asetil muramat, lan salah siji rantai peptida cendak kang contohe kasusun saka asam amino l-alanin, d-alanin, d-asam glutamat, lan baik l-lisin utawa asam diaminopimelik (DAP).[4]
  • DAP ya iku asam amino langka kang amung ditemokake ing dinding sèl prokariot.[4]

Kanggo keterangan luwih lanjut bisa di deleng ing gambar ngisorr iki.

Skema dinding sèl bakteri gram positif

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku klasifikasi saka bakteri Gram positif.

Gram Positive Classification.png

Penyakit[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku lelara-lelara kang bisa diakibataké déning bakteri Gram positif lan negatif.[4]:

Gram Genus Penyakit
Gram positif
Staphylococcus
Streptococcus
Enterococcus
Listeria
Bacillus
Clostridium
Mycobacterium
Propionibacterium
Mycoplasma
impetigo, keracunan pakanan, bronkitis
pneumonia/radang paru, meningitis, karies untu
enteritis
listeriosis
anthrax
tetanus, botulisme
difteri
tuberkulosis
jerawat
pneumonia
Gram negatif
Salmonella
Escherichia
Shigella
Neisseria
Bordetella
Legionella
Pseudomonas
Vibrio
Campylobacter
Helicobacter
Haemophilus
Treponema
Chlamydia
salmonelosis
gastroenteritis/radang saluran cerna
disentri
meningitis, gonorea
batuk rejan
legionnaires' disease
infeksi luka bakar
kolera
gastroenteritis
tukak lambung
bronkitis, pneumonia
sifilis
pneumonia, uretritis, trakoma

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  2. ^ a b c d Cooper GM, Hausman RE. 2007. The Cell: A Molecular Approach. 4th ed. Sunderland: Sinauer Associates, Inc.
  3. ^ Singleton P, Sainsbury D. 2006. Dictionary of Microbiology and Molecular Biology. New Jersey: Wiley Interscience.
  4. ^ a b c d e Hogg S. 2005. Essential Microbiology. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.