Kolera

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kolera
Taun
Classification and external resources
Scanning Electron Microscope image of Vibrio cholerae
ICD-10ICD-10 Chapter A|A00,
ICD-9001
DiseasesDB29089
MedlinePlus000303
eMedicinemed/351
MeSHD002771

Lelara Taun utawa kolera (uga disebut Asiatic cholera ) ya iku salah sawijining lelara nular kang ana ing saluran pencernaan kang disebabaké déning bakterium Vibrio cholerae. Baktèri kasebut biasané mlebu ing awak liwat banyu kang kena kontaminasi saka sanitasi kang ora bener lan saka iwak kang ora dimasak nganti mateng, utamané kerang. Tandha-tandhané awujud diaré, kram weteng, mudhek-mudhek, mutah, lan dèhidrasi. Kang nyebabaké pati biasané amarga dèhidrasi. Manawa ora dirumat kanthi bener lan pener, bisa ngundhakaké risiko pati. Pangobatan bisa ditindakaké kanthi rehidrasi "regimen", biasané diwènèhaké kanthi cara intravena nganti diaré mandheg.

Diagnosis[besut | besut sumber]

Tandha kang utama saka lelara kolera ya iku bebucal kang wujudé cuwèr werna putih kaya déné tajin kanthi ambu kang amis.

Pangupakara[besut | besut sumber]

Rehidrasi[besut | besut sumber]

Pangupara kang utama ya iku kanthi cara mbalèkaké cairan awak kang ilang nganti lelarané mari (biasané 1-5 dina tanpa antibiotik).. [1] Rehidrasi bisa kanthi cara infus intravena cairan (yèn larané wis nemen) utawa kanthi cara diwènèhi oralit (oral rehydration solution). [2] [3]

Antibiotik[besut | besut sumber]

Antibiotik duwèni peran sekunder nanging wigati kanggo ngurangi drajat lelara lan wektu kang dibutuhaké kanggo èkskrèsi lelara. Manawa mènèhi antibiotik beciké nalika wis ora mutah-mutah (utawa sawisé réhidrasi kang sapisanan lan sawisé pulih saka asidosis). [4] Piliyan utama kanggo mènèhi antibiotik kang dienggo ana ing Indonésia ya iku tetrasiklin banjur trimethoprim/sulfamethoxazole (yèn pasièn kebal karo tetrasiklin).

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Kaper JB, Morris Jr JG, Levine MM. 1995. Cholera. Clin. Microbiol. Rev. 8(1):48-86.
  2. Swerdlow DL, Ries AA. 1992. Cholera in the Americas: guidelines for the clinician. JAMA 267:1495–1499
  3. Morris Jr JG. 1994. Cholera and other vibrioses, hal:753–762. di dalam Hoeprich PD, Jordan MC, Ronald Ar (ed.), Infectious diseases: a treatise of infectious processes. Philadelphia: J. B. Lippincott Co.
  4. Tjaniadi P, Lesmana M, Subekti D, Machpud N, Komalarini, Santoso W, Simanjuntak CH, Punjabi N, Campbell JR, Alexander WK, Beecham III JH, Corwin AL, Oyofo BA. 2003. Antimicrobial resistance of bacterial pathogens associated with diarrheal patients in Indonesia. Am. J. Trop. Med. Hyg. 86(6):666-670.

Pranala Jaba[besut | besut sumber]