Escherichia coli

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Escherichia coli
Klasifikasi èlmiah
Domain: Bacteria
filum: Proteobacteria
kelas: Gammaproteobacteria
ordo: Enterobacteriales
kulawarga: Enterobacteriaceae
Genus: Escherichia
Species: E. coli
Jeneng binomial
Escherichia coli
(Migula 1895)
Castellani and Chalmers 1919
Sinonim

Bacillus coli communis Escherich 1885

Escherichia coli, utawi saged dipunringkes E. coli, inggih menika salah satunggalipun spesies utami baktèri gram negatif.[1] E. Coli menika salah setunggalipun bakteri ingkang gesang wonten ing usus kéwan lan jalmi ingkang boten mbebayani.[1] [2] Bakteri menika saged mbiyantu pencernaan wonten ing ususipun manungsa.[2] Bakteri E. Coli ingkang paling mbebayani dipunsebat 0157: H7 amargi ngasilaken racun ingkang banget laranipun lan saged damel mriang menawi wonten ing panganan utawi ombenan.[1] Panganan ingkang boten dipunresiki rumiyin kanthi sae kados bayem, selada, godhong bawang, utawi iwak dhendheng ingkang boten mateng saged ngakibataken infeksi bakteri menika.[1] Saged ugi kanthi konthak langsung antawisipun tiyang kalih ingkang astanipun boten resik. Ngunjuk susu ingkang boten dipunpasteurisasi ugi saged nyebabaken infeksi bakteri E. Coli.[1]

Gejalanipun Infeksi Escherichia Coli[sunting | sunting sumber]

Gejalanipun tiyang kénging inféksi bakteri menika inggih menika diaré lan weteng lara.[1] Biasanipun nembé ngraosaken sasampunipun tigang ngantos sekawan dinten sasampunipun kénging inféksi bakteri Escherichia Coli.[1] Laré ingkang umuripun nembé gangsal tahun lan tiyang ingkang sampun sepuh gampil kénging bakteri menika. Inféksi saged nyebar dhateng sél-sél dharah abrit lan ginjal. Èfèk jangka panjangipun inggih menika ginjal saged risak lan tiyang menika saged séda.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (en)E. Coli(dipunundhuh tanggal 10 Juni 2011)
  2. ^ a b (en)Epidemiology andTransmission of PathogenicEscherichia coli(dipunundhuh tanggal 10 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Escherichia_coli&oldid=830443"