Selada

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kembang salad
Mangka kembang kembang apu

Lettuce ( Lactuca sativa ) minangka tanduran taunan saka kulawarga daisy, Asteraceae . Paling asring ditandur minangka sayuran godhong, nanging kadang-kadang kanggo batang lan wiji. Lettuce paling asring digunakake kanggo salad, sanajan uga katon ing jinis panganan liyane, kayata sup, sandwich lan bungkus; uga bisa dipanggang. [1] Siji macem-macem, celtuce (salad asparagus) ( t :萵苣; s :莴苣; woju ), ditandur kanggo gagang, sing dipangan mentah utawa dimasak. Saliyane nggunakake utamane minangka ijo godhong, uga bisa nglumpukake pinunjul agama lan obat sajrone pirang-pirang abad ngonsumsi manungsa. Eropa lan Amerika Utara wiwitane nguwasani pasar apu, nanging ing pungkasan abad kaping 20 konsumsi selada nyebar ing saindenging jagad. Produksi salad lan chicory sadonya kanggo 2017 ana 27 yuta ton, 56% asale saka China. [2]


Jarak asli Lettuce nyebar saka Mediterania menyang Siberia, sanajan wis diangkut menyang meh kabeh wilayah ing jagad iki. Tanduran umume duwe dhuwur lan nyebar 15 to 30 cm (6 to 12 in) . [3] Ing godhong sing warni, utamané ing spectrums werna ijo lan abang, karo sawetara Variegated varieties. Uga ana sawetara jinis kanthi godhong kuning, emas utawa biru-teal. [4] Lettuces duwe macem-macem bentuk lan tekstur, saka endhas kandhel jinis gunung es nganti godhong berdaun, scalloped, frilly utawa ruffly saka rwaning. [5] Tetanduran Lettuce duwe sistem ROOT sing klebu utama taproot lan werna secondary cilik. Sawetara jinis, utamane sing ditemokake ing Amerika Serikat lan Eropa Kulon, duwe taproot sing dawa lan sempit lan sawetara akar oyot sekunder. Taproot sing luwih dawa lan sistem sekunder sing luwih jembar ditemokake ing macem-macem jinis saka Asia.

Gumantung saka macem-macem lan wektu setaun, selada umure urip 65-130 dina wiwit ditandur nganti panen. Amarga apu kembang (lumantar proses sing dikenal kanthi jeneng " bolting ") dadi pait lan ora bisa dituku, tanduran sing ditandur kanggo konsumsi arang diidini nganti diwasa. Kembang salad luwih cepet ing suhu sing panas, nalika suhu beku nyebabake tuwuh luwih alon lan kadhang ngrusak godhong njaba. [6] Sawise tanduran pindhah menyang tahap sing bisa dipangan, mula tuwuh kembang nganti 1 m (3 ft 3 in) dhuwur kembang cilik kuning. [7] Kaya anggota suku Cichorieae liyane, kembang selada apu (uga dikenal minangka kepala kembang utawa kapital) kasusun saka pirang-pirang floret, masing-masing kanthi calyx modifikasi diarani pappus (sing dadi "parasut" wulu), sawijining corolla saka lima kelopak nyawiji dadi ligule utawa tali, lan bagean reproduksi. Iki kalebu anther sing nyawiji sing dadi tabung sing ngubengi stigma gaya lan bipartit . Nalika anter ngeculake serbuk sari, gayane manjang supaya stigma, saiki ditutupi serbuk sari, kanggo metu saka tabung. [4] Ovarium mbentuk woh-wohan garing sing dikompres, obovate (kaya teardrop) sing ora mbukak nalika diwasa, ukuran 3 nganti 4 dawa mm. Woh-wohan kasebut duwe 5-7 iga ing saben sisih lan pucuke loro baris rambut putih cilik. Pappus tetep ing sisih ndhuwur saben woh minangka struktur dispersal. Saben woh ngemot siji wiji, sing bisa putih, kuning, abu-abu utawa coklat, gumantung karo macem-macem selada. [8]

Domestikasi salad ing pirang-pirang abad kepungkur nyebabake sawetara pangowahan liwat anakan selektif : bolting telat, wiji luwih gedhe, godhong lan endhas sing luwih gedhe, rasa lan tekstur sing luwih apik, isi lateks ngisor, lan macem-macem bentuk lan warna godhong. Pakaryan ing wilayah kasebut terus nganti saiki. [9] Riset ilmiah babagan modifikasi genetik apu terus, kanthi luwih saka 85 uji coba lapangan diwiwiti ing taun 1992 nganti 2005 ing Uni Eropa lan Amerika Serikat kanggo nyoba modifikasi sing ngidini toleransi herbisida sing luwih gedhe, resistensi serangga lan jamur sing luwih alon lan pola bolting sing luwih alon. Nanging, salada sing diowahi kanthi genetika saiki ora digunakake ing pertanian komersial. [10]

Lettuce Romaine, keturunan sawetara selada sing paling awal ditanam
Pilihan kultivasi salad

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Hugh Fearnley-Whittingstall. "Grilled lettuce with goats' cheese". BBC. Diarsip saka sing asli ing 17 July 2013. Dibukak ing 17 May 2013.
  2. "Lettuce (with chicory) production in 2017; Countries/Regions/Production Quantity from pick lists". UN Food & Agriculture Organization, Statistics Division (FAOSTAT). 2018. Dibukak ing 13 September 2019.
  3. "Lactuca sativa". Missouri Botanical Garden. Diarsip saka sing asli ing 16 June 2013. Dibukak ing 27 March 2012.
  4. a b Ryder, J.; Waycott, Williams (1993). "New Directions in Salad Crops: New Forms, New Tools, and Old Philosophy". In Janick, J and Simon J.E (ed.). New Crops. Wiley. pp. 528–532. Diarsip saka sing asli ing 17 July 2012. Dibukak ing 11 April 2012. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Ryder" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  5. Fine Cooking Magazine (2011). Fine Cooking in Season: Your Guide to Choosing and Preparing the Season's Best. Taunton Press. p. 28. ISBN 978-1-60085-303-6.
  6. Smith, Richard; Cahn, Michael; Daugovish, Oleg; Koike, Steven; Natwick, Eric; Smith, Hugh; Subbarao, Krishna; Takele, Etaferahu; Turin, Thomas. "Leaf Lettuce Production in California" (PDF). University of California Vegetable Research and Information Center. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 19 June 2012. Dibukak ing 11 April 2012.
  7. Weaver, pp. 175–176.
  8. "Lactuca sativa". Kew Royal Botanical Gardens. Diarsip saka sing asli ing 2012-11-02. Dibukak ing 2 April 2012.
  9. Davey, et al., pp. 222–225.
  10. "Lettuce". GMO Compass. Diarsip saka sing asli ing 11 May 2012. Dibukak ing 3 April 2012.