Segara Tengah

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Citra satelit

Segara Tengah, kadhangkala disebut Segara Mediterania ('Mediterrania' tegesé 'dharatan/negeri tengah') iku segara antarbawana dumunung ing antarané Éropah ing sisih lor, Afrika ing sisih kidul lan Asia ing sisih wétan, nyakup wewengkon kang jembaré 2,5 yuta km².

Ing jaman biyèn, segara iki minangka jalur lalu lintas kang ramé, kanggo perdaganan lan pertukaran budaya antara wong Mesir, Yunani Kuno, Romawi Kuno lan Timur Tengah. Sajarah Mediterania wigati kanggo mangertèni asal lan perkembangan Peradaban Kulon.

Geografi[besut | besut sumber]

Segara Tengah dihubungaké menyang Samudra Atlantik déning Selat Gibraltar ing kulon, lan déning Segara Marmara, Segara Ireng, Selat Dardanella lan Bosporus, ing sisih wétan. Segara Marmara biasané dianggep bagéan saka Segara Tengah, déné Segara Ireng ora. Terusan Suez gawéan manungsa ing kidul-wétan ngubungaké Segara Tengah lan Segara Abang.

Pasang-surut ing Segara Tengah sithik banget amarga hubungan kang mung sethithik karo samudra.

Iklim Laut Tengah biasané mangsa adhem kang teles lan mangsa panas kang panas lan garing. Tetanduran spesial laladan iki ya iku zaitun, anggur, jeruk, tangerine, lan cork.

Pulo-pulo[besut | besut sumber]

Pulo gedhé ing Segara Tengah:

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Negara-negara ing Pantai Mediterania
Albania | Aljazair | Bosnia-Herzegovina | Israel | Italia | Kroasia | Libanon | Libya | Malta | Maroko | Mesir | Monako | Montenegro | Prancis | Serbia | Siprus | Slovenia | Spanyol | Suriah | Tunisia | Turki | Yunani


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Segara_Tengah&oldid=1056244"