Oksigèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
8 nitrogenoksigenfluor
-

O

S
O-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom oksigen, O, 8
Dhèrèt kimia non-logam
Golongan, Période, Blok 16, 2, p
Panampilan tak berwarna
O,8.jpg
Massa atom 15,9994(3) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2 2s2 2p4
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 6
Ciri-ciri fisik
Fase gas
Massa jenis (0 °C; 101,325 kPa)
1,429 g/L
Titik lebur 54,36 K
(-218,79 °C, -361,82 °F)
Titik umob 90,20 K
(-182,95 °C, -297,31 °F)
Kalor peleburan (O2) 0,444 kJ/mol
Kalor panguapan (O2) 6,82 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) (O2)
29,378 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K       61 73 90
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus
Bilangan oksidasi 2, −1
(oksida netral)
Elektronegativitas 3,44 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 1313,9 kJ/mol
ke-2: 3388,3 kJ/mol
ke-3: 5300,5 kJ/mol
Jari-jari atom 60 pm
Jari-jari atom (terhitung) 48 pm
Jari-jari kovalen 73 pm
Jari-jari Van der Waals 152 pm
Lain-lain
Sifat magnetik paramagnetik
Konduktivitas termal (300 K) 26,58 mW/(m·K)
Kecepatan suara (gas, 27 °C) 330 m/s
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
16O 99,762% O stabil kanthi 8 neutron
17O 0,038% O stabil kanthi 9 neutron
18O 0,2% O stabil kanthi 10 neutron
Referensi

Oksigen utawa zat asam kuwi unsur kimia jroning sistem tabel périodik kang nduwèni lambang O lan nomer atom 8. Elemèn biasa lan ana ing endi-endi, ditemokaké ora mung ing Bumi nanging ing saindhenging alam semesta. Ing Bumi, oksigen biasané gegandhèngan karo elemen liya sacara kovalen utawa ionik.

Oksigen ora kaiket (uga disebut molekul oksigen, utawa dioksigen, O2, molekul diatomik) pisanan muncul jroning cacah kang signifikan ing Bumi jroning era Paleoproterozoik (antara 2,5 milyar taun lan 1,6 milyar taun kapungkur) minangka produk saka aktifitas metabolik déning organisme anaerob wiwitan (archaea lan bakteri). Akèhé oksigen bébas ing atmosfer ing epoch geologi sabanjuré lan paningkatan konsentrasiné nganti tingkat wektu iki utamané disebabaké sintesis saka organisme fotosintetik; watara telungprapat dikasilaké déning alga lan mikroorganisme ijo ing segara, lan seprapat manèh déning tuwuhan ing dharatan.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Warna oksigen cair kuwi biru kaya warna biru langit. Fenomena iki ora gegandhèngan; warna biru langit disebabaké déning panyebaran Rayleigh.

Oksigen kuwi siji saka loro komponen utama udhara. Oksigen dikasilaké déning tuwuhan sajroning prosès fotosintesis, lan diperlokaké banget kanggo pernafasan aerobik kéwan lan manungsa. Tembung oksigen dijupuk saka loro tembung basa Yunani, οξυς (oxys) (asam, landhep) lan -γενης (-genēs) (dilairaké). Ing wiwitan abad ka-18, Antoine Lavoisier migunakaké jeneng oksigen saka akar basa Yunani amarga dhèwèké percaya yèn iku komponen saka kabèh asam (definisi asam kasebut wektu iki wis direvisi).



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Oksigèn&oldid=813959"