Massa jenis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Massa jenis yaiku pengukuran massa ing tiap satuan volume sawijining barang[1] . Tambah dhuwur massa jenis sawijining barang, tambah dhuwur uga massa tiap volumené. Massa jenis rata-rata tiap barang yaiku total massa dibagi karo total volumené. Saeijining barang kang duwé massa jenis luwih akèh, (misalé besi) ya duwé volume kang luwé sitik dibanding karo barang kang duwé massa jenis kang luwé(misalnya air).

Satuan SI massa jenis yaiku kilogram per meter kubik (kg·m-3)

Massa jenis duwé fungsikanggo nemtoaké zat. Tiap zat duwé massa jenis kang ora pada. Lan sawijining zat pira wae massané pira wae volumené ya duwé massa jenis kang pada.

Rumus kanggo nentoaké massa jenis

\rho = \frac{m}{V}

dengan

ρ adalah massa jenis,
m adalah massa,
V adalah volume[2].

Satuan massa jenis ing 'CGS [centi-gram-sekon]' yaiku : gram per sentimeter kubik (g/cm3).

1 g/cm3=1000 kg/m3

Massa jenis air murni yaiku 1 g/cm3 utawa pada karo 1000 kg/m3

Saliya amarga angkané gampang dièling lan gampang dinggo kanggo ngitung, massa jenis air dinggo perbandingan kanggo rumus ke-2 ngitung massa jenis, utawa kang jeneng é 'Massa Jenis Relatif'

Rumus massa jenis relatif = Massa bahan / Massa air kang volumené pada

Contoh Massa Jenis Beberapa Material (1 kg = 1000 gr)[sunting | sunting sumber]

Material ρ dalam kg/m3 Catatan
Medium antarbintang 10-25 − 10-15 Assuming 90% H, 10% He; variable T
Atmosfer Bumi 1.2 Pada permukaan laut
Aerogel 1 − 2
Styrofoam 30 − 120 From
Gabus 220 − 260 From
Air 1000 Pada kondisi standar untuk suhu dan tekanan
Plastik 850 − 1400 Untuk polipropilena dan PETE/PVC
Bumi 5515.3 Rata-rata keseluruhan
Tembaga 8920 − 8960 Mendekati suhu ruangan
Timah 11340 Mendekati suhu ruangan
Inti Perut Bumi ~13000 As listed in bumi
Uranium 19100 Mendekati suhu ruangan
Iridium 22500 Mendekati suhu ruangan
Inti Matahari ~150000
Inti Atom ~3 × 1017 As listed in neutron star
Bintang neutron 8.4 × 1016 − 1 × 1018
Black hole 4 × 1017 Mean density inside the Schwarzschild radius of an earth-mass black hole (theoretical)


jeneng zat ρ ing kg/m3 ρ ing gr/cm3
Air (4 derajat Celcius) 1.000 kg/m3 1 gr/cm3
Alkohol 800 kg/m3 0,8 gr/cm3
Air raksa 13.600 kg/m3 13,6 gr/cm3
Aluminium 2.700 kg/m3 2,7 gr/cm3
Besi 7.900 kg/m3 7,9 gr/cm3
Emas 19.300 kg/m3 19,3 gr/cm3
Kuningan 8.400 kg/m3 8,4 gr/cm3
Perak 10.500 kg/m3 10,5 gr/cm3
Platina 21.450 kg/m3 21,45 gr/cm3
Seng 7.140 kg/m3 7,14 gr/cm3
Udara (27 derajat Celcius) 1,2 kg/m3 0,0012 gr/cm3
Es 920 kg/m3 0,92 gr/cm3


Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) id.shvoong.com:Pengertian Massa jenis dan rumus massa jenis (diunduh tanggal 1 November 2012)
  2. ^ (id) www.slideshare.net: Bab 5 Massa Jenis (diunduh tanggal 1 November 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Massa_jenis&oldid=835101"