Massa jenis

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Massa jinis ya iku pengukuran massa ing tiap satuan volume sawijining barang[1] . Tambah dhuwur massa jinis sawijining barang, tambah dhuwur uga massa tiap volumené. Massa jinis rata-rata tiap barang ya iku total massa dibagi karo total volumené. Saeijining barang kang duwé massa jinis luwih akèh, (misalé besi) ya duwé volume kang luwé sitik dibanding karo barang kang duwé massa jinis kang luwé(misalnya air).

Satuan SI massa jinis ya iku kilogram per meter kubik (kg·m−3)

Massa jinis duwé fungsikanggo nemtoaké zat. Tiap zat duwé massa jinis kang ora pada. Lan sawijining zat pira wae massané pira wae volumené ya duwé massa jinis kang pada.

Rumus kanggo nentoaké massa jinis

dengan

ρ adalah massa jinis,
m adalah massa,
V adalah volume[2].

Satuan massa jinis ing 'CGS [centi-gram-sekon]' ya iku : gram per sentimeter kubik (g/cm3).

1 g/cm3=1000 kg/m3

Massa jinis air murni ya iku 1 g/cm3 utawa pada karo 1000 kg/m3

Saliya amarga angkané gampang dièling lan gampang dinggo kanggo ngitung, massa jinis air dinggo perbandingan kanggo rumus ke-2 ngitung massa jinis, utawa kang jeneng é 'Massa Jinis Relatif'

Rumus massa jinis relatif = Massa bahan / Massa air kang volumené pada

Contoh Massa Jinis Beberapa Material (1 kg = 1000 gr)[besut | besut sumber]

Material ρ dalam kg/m3 Catatan
Medium antarbintang 10−25 − 10−15 Assuming 90% H, 10% He; variable T
Atmosfer Bumi 1.2 Pada permukaan laut
Aerogel 1 − 2
Styrofoam 30 − 120 From
Gabus 220 − 260 From
Air 1000 Pada kondisi standar untuk suhu dan tekanan
Plastik 850 − 1400 Untuk polipropilena dan PETE/PVC
Bumi 5515.3 Rata-rata keseluruhan
Tembaga 8920 − 8960 Mendekati suhu ruangan
Timah 11340 Mendekati suhu ruangan
Inti Perut Bumi ~13000 As listed in bumi
Uranium 19100 Mendekati suhu ruangan
Iridium 22500 Mendekati suhu ruangan
Inti Matahari ~150000
Inti Atom ~3 × 1017 As listed in neutron star
Bintang neutron 8.4 × 1016 − 1 × 1018
Black hole 4 × 1017 Mean density inside the Schwarzschild radius of an earth-mass black hole (theoretical)


jeneng zat ρ ing kg/m3 ρ ing gr/cm3
Air (4 derajat Celcius) 1.000 kg/m3 1 gr/cm3
Alkohol 800 kg/m3 0,8 gr/cm3
Air raksa 13.600 kg/m3 13,6 gr/cm3
Aluminium 2.700 kg/m3 2,7 gr/cm3
Besi 7.900 kg/m3 7,9 gr/cm3
Emas 19.300 kg/m3 19,3 gr/cm3
Kuningan 8.400 kg/m3 8,4 gr/cm3
Perak 10.500 kg/m3 10,5 gr/cm3
Platina 21.450 kg/m3 21,45 gr/cm3
Seng 7.140 kg/m3 7,14 gr/cm3
Udara (27 derajat Celcius) 1,2 kg/m3 0,0012 gr/cm3
Es 920 kg/m3 0,92 gr/cm3


Deleng Uga[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) id.shvoong.com:Pengertian Massa jinis dan rumus massa jinis (diunduh tanggal 1 November 2012)
  2. ^ (id) www.slideshare.net: Bab 5 Massa Jinis (diunduh tanggal 1 November 2012)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Massa_jenis&oldid=1000034"