Isotop

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Waktu paro isotop minangka fungsi saka gunggung proton (Z) lan gunggung neutron (N) kanggo kabèh atom sajeroning tabèl périodhik

Isotop iku wangun saka unsur kang nukleusé duwé nomer atom kang padha, nanging gunggung proton ing nukleus - kanthi massa atom kang béda amarga unsur-sunsur iku duwé gunggung neutron kang béda.

Tembung isotop, tegesé ing papan kang padha, asalé saka fakta yèn kabèh isotop saka siji unsur ana ing papan kang padha sajeroning tabèl périodhik.

Sacara bebarengan, isotop-isotop saka unsur-unsur mbentuk siji sèt nuklida. Sawijining nuklida iku jinis tinentu nukleus atom, utawa luwih umum siji aglomerasi proton lan neutron. Luwih trep manèh kanggo nélakaké yèn siji unsur kaya déné fluorine kapérang saka siji nuklida stabil lan dudu dhèwèké duwé siji isotop stabil.

Sajeroning nomenklatur èlmiah, isotop (nuklida) dispésifikasikaké dhedhasar jeneng unsur tinentu déning siji "hyphen" lan gunggung nukleon (proton lan neutron) sajeroning nukleus atom (tuladhané, helium-3, karbon-12, karbon-14, wesi-57, uranium-238). Sajeroning wangun simbolik, gunggung nukleon ditengeraké minangka siji préfik munggah-menyang-ndhuwur tumrap simbol kimia (tuladhané, 3He, 12C, 14C, 57Fe, 238U).

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]