Isotop

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Waktu paro isotop minangka fungsi saka gunggung proton (Z) lan gunggung neutron (N) kanggo kabèh atom sajeroning tabèl périodhik

Isotop iku wangun saka unsur sing nukleusé duwé nomer atom sing padha, nanging gunggung proton ing nukleus - kanthi massa atom sing béda amarga unsur-sunsur iku nduwèni gunggung neutron sing béda.

Tembung isotop, tegesé ing papan sing padha, asalé saka fakta yèn kabèh isotop saka sawijining unsur ana ing papan sing padha sajeroning tabèl périodhik.

Sacara bebarengan, isotop-isotop saka unsur-unsur mbentuk sawijining sèt nuklida. Sawijining nuklida iku jinis tinentu nukleus atom, utawa luwih umum sawijining aglomerasi proton lan neutron. Luwih trep manèh kanggo nélakaké yèn sawijining unsur kaya déné fluorine kapérang saka sawijining nuklida stabil lan dudu dhèwèké duwé siji isotop stabil.

Sajeroning nomenklatur èlmiah, isotop (nuklida) dispésifikasikaké adhedhasar jeneng unsur tinentu déning sawijining "hyphen" lan gunggung nukleon (proton lan neutron) sajeroning nukleus atom (tuladhané, helium-3, karbon-12, karbon-14, wesi-57, uranium-238). Sajeroning wangun simbolik, gunggung nukleon ditengeraké minangka sawijining préfik munggah-menyang-ndhuwur tumrap simbol kimia (tuladhané, 3He, 12C, 14C, 57Fe, 238U).

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]