Vanadiyum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
23 titaniumvanadiumkromium
-

V

Nb
V-TableImage.svg
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom vanadium, V, 23
Dhèrèt kimia logam peralihan
Golongan, Période, Blok 5, 4, d
Panampilan logam kelabu keputihan
V,23.jpg
Massa atom 50.9415(1) g/mol
Konfigurasi elektron [Ar] 3d3 4s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 11, 2
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 6.0 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 5.5 g/cm³
Titik lebur 2183 K
(1910 °C, 3470 °F)
Titik umob 3680 K
(3407 °C, 6165 °F)
Kalor peleburan 21.5 kJ/mol
Kalor panguapan 459 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 24.89 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 2101 2289 2523 2814 3187 3679
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus berpusat jasad
Bilangan oksidasi 2, 3, 4, 5
(oksida amfoterik)
Elektronegativitas 1.63 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 650.9 kJ/mol
ke-2: 1414 kJ/mol
ke-3: 2830 kJ/mol
Jari-jari atom 135 pm
Jari-jari atom (terhitung) 171 pm
Jari-jari kovalen 125 pm
Lain-lain
Sifat magnetik ???
Resistivitas listrik (20 °C) 197 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 30.7 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 8.4 µm/(m·K)
Kecepatan suara (pada wujud kawat) (20 °C) 4560 m/s
Modulus Young 128 GPa
Modulus rigiditas 47 GPa
Modulus ruah 160 GPa
Nisbah Poisson 0.37
Skala Mohs 7.0
Kakerasan Vickers 628 MPa
Kekerasan Brinell 628 MPa
Nomor CAS 7440-62-2
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
48V syn 15.9735 d ε+β+ 4.0123 48Ti
49V syn 330 d ε 0.6019 49Ti
50V 0.25% 1.5×1017y ε 2.2083 50Ti
β- 1.0369 50Cr
51V 99.75% V stabil kanthi 28 neutron
Referensi

Vanadium kuwi sawijining unsur kimia ing tabel periodik sing nduwéni lambang V lan nomor atom 23. Salah sijining senyawa sing ngandhut vanadium ya iku vanadium pentaoksida (V2O5). Vanadium uga kalebu Logam mulia sing atos, lan ditemokaké ana ing panggonan tinentu.

Referensi[besut | besut sumber]