Logam transisi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Logam transisi didéfinisèkaké kanthi tradisional minangka kabèh unsur kimia ing blok-d sajeroning tabel périodik, kalebu seng (Zn), kadmium (Cd), lan merkuri (Hg). Iki tegesé dadi golongan 3 nganti 12 ing tabel périodik. IUPAC banjur ndéfinisèkaké logam transisi minangka kabèh unsur kang duwé orbit elektron d kang ora jangkep utawa kang mung bisa mbentuk ion stabil kanthi orbit d kang ora jangkep. Miturut définisi iki katelu unsur ing dhuwur, yakuwi (Zn, Cd, lan Hg) ora kalebu sajeroning golongan logam transisi.

Miturut définisi tradisional, ana 40 unsur kang kalebu logam transisi kanthi nomer atom 21 nganti 30, 39 nganti 48, 71 nganti 80, lan 103 nganti 112. Jeneng "transisi" dijupuk saka posisi unsur-unsur mau sajeroning tabel périodik.

Tabèl périodik

Tabèl standar | Tabèl vertikal

Dhaptar unsur kimia

Adhedhasar jeneng | Adhedhasar lambang | Adhedhasar nomer atom
Golongan:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Periode:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Dhèrèt kimia:   Alkali - Alkali tanah - Lantanida - Aktinida - Logam transisi - Logam - Metaloid - Nonlogam - Halogen - Gas mulia
Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Rg
112
Cn
113
Nh
114
Fl
115
Mc
116
Lv
117
Ts
118
Og

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia