Nonlogam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Nonlogam iku golongan unsur kimia kang duwé sipat elektronegatif, ya iku luwih gampang narik elektron valensi saka atom liya tinimbang ngeculaké. Kang éwoning nonlogam ya iku halogen, gas mulia, lan 7 unsur iki: hidrogen (H), karbon (C), nitrogen (N), oksigen (O), fosfor (P), belerang (S), lan selenium (Se).

Sapérangan gedhé nonlogam tinemu ing pérangan dhuwur tabel périodik, kajaba hidrogen kang dumunung ing pérangan kiwa dhuwur bebarengan karo logam alkali. Ora kaya unsur logam kang arupa konduktor listrik, nonlogam racaké duwé sipat insulator utawa semikonduktor. Nonlogam bisa mbentuk ikatan ion karo narik elektron saka logam, utawa ikatan kovalen karo nonlogam liyané. Oksida nonlogam duwé sipat asam.

Sanadyan mung dumadi saka 12 unsur, dibandingaké karo punjul 80 luwih jinis logam, nonlogam minangka panyusun sapérangan gedhé isi bumi, mliginé lapisan njaba. Makluk urip kasusun mèh kabèh saka unsur nonlogam. Akèh nonlogam kang awangun diatomik (hidrogen, nitrogen, oksigen, fluor, klor, brom, lan yodium), déné sisané arupa poliatomik.

Tabèl périodik

Tabèl standar | Tabèl vertikal

Dhaptar unsur kimia

Adhedhasar jeneng | Adhedhasar lambang | Adhedhasar nomer atom
Golongan:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Periode:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Dhèrèt kimia:   Alkali - Alkali tanah - Lantanida - Aktinida - Logam transisi - Logam - Metaloid - Nonlogam - Halogen - Gas mulia
Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Rg
112
Cn
113
Nh
114
Fl
115
Mc
116
Lv
117
Ts
118
Og

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia