Itrium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
39 strontiumyttriumzirkonium
Sc

Y

Lu
Y-TableImage.svg
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom yttrium, Y, 39
Dhèrèt kimia transition metals
Golongan, Période, Blok 3, 5, d
Panampilan putih kapérakan
Y,39.jpg
Massa atom 88.90585(2) g/mol
Konfigurasi elektron [Kr] 4d1 5s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 9, 2
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 4.472 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 4.24 g/cm³
Titik lebur 1799 K
(1526 °C, 2779 °F)
Titik umob 3609 K
(3336 °C, 6037 °F)
Kalor peleburan 11.42 kJ/mol
Kalor panguapan 365 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 26.53 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 1883 2075 (2320) (2627) (3036) (3607)
Ciri-ciri atom
Struktur kristal hexagonal
Bilangan oksidasi 3
(weakly basic oxide)
Elektronegativitas 1.22 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 600 kJ/mol
ke-2: 1180 kJ/mol
ke-3: 1980 kJ/mol
Jari-jari atom 180 pm
Jari-jari atom (terhitung) 212 pm
Jari-jari kovalen 162 pm
Lain-lain
Sifat magnetik no data
Resistivitas elektris (r.t.) (α, poly) 596 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 17.2 W/(m·K)
Muai panas (r.t.) (α, poly)
10.6 µm/(m·K)
Kecepatan suara (pada wujud kawat) (20 °C) 3300 m/s
Modulus Young 63.5 GPa
Modulus rigiditas 25.6 GPa
Modulus ruah 41.2 GPa
Nisbah Poisson 0.243
Kekerasan Brinell 589 MPa
Nomor CAS 7440-65-5
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
87Y syn 3.35 d ε - 87Sr
γ 0.48, 0.38D -
88Y syn 106.6 d ε - 88Sr
γ 1.83, 0.89 -
89Y 100% Y stabil kanthi 50 neutron
90Y syn 2.67 d β- 2.28 90Zr
γ 2.18 -
91Y syn 58.5 d β- 1.54 91Zr
γ 1.20 -
Referensi

Yttrium yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Y lan nomer atom 39. Anasir iki minangka logam transisi métal kimia sing padha karo lantanum lan asring diklasifikasikaké minangka unsur langka ing bumi.[1] Ytrium akèh-akèhé ditemokake kanthi campuran karo anasir lantanum ing mineral-mineral langka, lan ora ditemokake ing alam minangka unsur ijèn. 39Y siji-sijiné g isotop sing stabil, lan isotop sing ditemokake ing kulit bumi. Ing taun 1787, Carl Axel Arrhenius nemokaké mineral anyar cedhak Ytterby ing Swédia lan dijenengi ytterbite.[2] Sawisé iku Johan Gadolin nemokaké oksida ytrium ing sampel Arrhenius taun 1789, lan Anders Gustaf Ekeberg nemokaké ytria oksida anyar. Anasir ytrium pisanan diisolasi taun 1828 dening Friedrich Wöhler.[3] Pigunan paling penting saka ytrium yaiku kanggo LED lan campuran piksel, utamané piksel abang ing layar tv tabung sinar katoda (CRT). Ytrium uga digunakake ing produksi èlèktroda, èlèktrolit, saringan èlèktronik, laser, superkonduktor, macem-macem aplikasi medis, lan tambahan kanggo macem-macem bahan kanggo nambah sipaté. Ytrium ora nduwèni pigunan biologis sing dikenal. Paparan anasir ytrium bisa nyebabaké penyakit paru ing manungsa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. IUPAC contributors (2005). Connelly N G; Damhus T; Hartshorn R M; Hutton A T, eds. Nomenclature of Inorganic Chemistry: IUPAC Recommendations 2005 (PDF). RSC Publishing. k. 51. ISBN 978-0-85404-438-2. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2009-03-04. Dijupuk 2007-12-17.  |dead-url=bot: unknown ora sah (pitulung)
  2. Van der Krogt 2005
  3. CRC contributors (2007–2008). "Yttrium". In Lide, David R. CRC Handbook of Chemistry and Physics 4. New York: CRC Press. k. 41. ISBN 978-0-8493-0488-0. 
Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Rg
112
Cn
113
Nh
114
Fl
115
Mc
116
Lv
117
Ts
118
Og

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia