Archaea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arkea
Teksiran kala: Cithakan:Long fossil range
Halobacteria sp. strain NRC-1, setiap sel memiliki panjang sekitar 5 μm
Klasifikasi èlmiah
Domain: Archaea
Woese, Kandler & Wheelis, 1990
Kerajaan[1] dan filum[2]
Sinonim
  • Archaebacteria Woese & Fox, 1977
  • Mendosicutes Gibbons & Murray, 1978
  • Metabacteria Hori and Osawa 1979

Archaea (utawa Archea) iku sawijining klompok organisme sèl tunggal. Jenengé asal saka Basa Yunani: αρχαία, "sing tuwa". Jeneng liya ya iku Archaebacteria.

Archaea iku wujudé cilik, arupa organisme sing prasaja. Wiwitan ditemokaké jroning kahanan èktrim extremophile, nanging saiki dianggep umum jroning kandisi sing biasa. Akèh sing bisa tahan urip ing suhu dhuwur banget (luwih saka 80 °C) utawa cendhèk banget, utawa ing banyu sing asem, asin banget utawa banyu alkalin. Sawetara ditemokaké ing geyser, black smoker, sumur lenga, lan ing samodra sing jero. Riset anyar nemokaké archea sing mangan amonia ing lemah lan banyu segara. Bab iki nuduhaké tansaya wigatiné peran archaea tinaimbang sadurungé.

Archaea, Eukariota lan Baktèri dumunung ana ing karajan jroning sistem sing béda-béda. Archaea, kayadéné baktèri, organisme sèl tunggal sing ora nduwèni nukleus lan merga saka iku diklasifikasèkaké minangka prokariota — dikenal minangka monera jroning lima karajan taksonomi.

Rèferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Petitjean, C., Deschamps, P., López-García, P., and Moreira, D. (2014). "Rooting the Domain archaea by phylogenomic analysis supports the foundation of the new kingdom proteoarchaeota". Genome Biol. Evol. 7 (1): 191–204. doi:10.1093/gbe/evu274. PMC 4316627. PMID 25527841. 
  2. ^ "NCBI taxonomy page on Archaea". 

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

  • Howland, John L. (2000). The Surprising Archaea: Discovering Another Domain of Life. Oxford University. ISBN 978-0-19-511183-5. 
  • Martinko JM, Madigan MT (2005). Brock Biology of Microorganisms (11th ed.). Englewood Cliffs, N.J: Prentice Hall. ISBN 0-13-144329-1. 
  • Garrett RA, Klenk H (2005). Archaea: Evolution, Physiology and Molecular Biology. WileyBlackwell. ISBN 1-4051-4404-1. 
  • Cavicchioli R (2007). Archaea: Molecular and Cellular Biology. American Society for Microbiology. ISBN 1-55581-391-7. 
  • Blum P (editor) (2008). Archaea: New Models for Prokaryotic Biology. Caister Academic Press. ISBN 978-1-904455-27-1. 
  • Lipps G (2008). "Archaeal Plasmids". Plasmids: Current Research and Future Trends. Caister Academic Press. ISBN 978-1-904455-35-6. 
  • Sapp, Jan (2009). The New Foundations of Evolution. On the Tree of Life. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-538850-X. 
  • Schaechter, M (2009). Archaea (Overview) in The Desk Encyclopedia of Microbiology, 2nd edition. San Diego and London: Elsevier Academic Press. ISBN 978-0-12-374980-2. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Archaea kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Umum

Klasifikasi

Génomika

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Archaea&oldid=1069541"