Archaea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Archaea
Temporal range: Cithakan:Long fossil range
Halobacteria sp. strain NRC-1, each cell about 5 μm long
Klasifikasi èlmiah
Domain: Archaea
Woese, Kandler & Wheelis, 1990
Kingdoms and phyla

Crenarchaeota
Euryarchaeota
Korarchaeota
Nanoarchaeota
Thaumarchaeota

Archaea (utawa Archea) iku sawijining klompok organisme sèl tunggal]]. Jenengé asal saka Basa Yunani: αρχαία, "old ones". Jeneng liya yakuwi Archaebacteria.

Archaea iku wujudé cilik, arupa organisme sing prasaja. Wiwitan ditemokaké jroning kahanan èktrim extremophile, nanging saiki dianggep umum jroning kandisi sing biasa. Akèh sing bisa tahan urip ing suhu dhuwur banget (luwih saka 80 °C) utawa cendhèk banget, utawa ing banyu sing asem, asin banget utawa banyu alkalin. Sawetara ditemokaké ing geyser, black smoker, sumur lenga, lan ing samodra sing jero. Riset anyar nemokaké archea sing mangan ammonia ing lemah lan banyu segara. Bab iki nuduhaké tansaya wigatiné peran archaea tinaimbang sadurungé.

Archaea, Eukariota lan Baktèri dumunung ana ing karajan jroning sistem sing béda-béda. Archaea, kayadéné baktèri, organisme sèl tunggal sing ora nduwèni nuclei lan merga saka kuwi diklasifikasèkaké minangka prokaryote — dikenal minangka monera jroning the lima karajan taksonomi.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Archaea&oldid=825192"