Archaea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arkea
Kalamangsa: Cithakan:Long fossil range
Halobacteria.jpg
Halobacteria sp. strain NRC-1, setiap sel memiliki panjang sekitar 5 μm
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Archaea
Woese, Kandler & Wheelis, 1990
Kerajaan[1] dan filum[2]
Sinonim
  • Archaebacteria Woese & Fox, 1977
  • Mendosicutes Gibbons & Murray, 1978
  • Metabacteria Hori and Osawa 1979

Archaea (utawa Archea) iku sawijining klompok organisme sèl tunggal. Jenengé asal saka Basa Yunani: αρχαία, "sing tuwa". Jeneng liya ya iku Archaebacteria.

Archaea iku wujudé cilik, arupa organisme sing prasaja. Wiwitan tinemu sajeroning kahanan èktrim extremophile, nanging saiki dianggep umum sajeroning kandisi sing biyasa. Akèh sing bisa tahan urip ing suhu dhuwur banget (punjul 80 °C) utawa cendhèk banget, utawa ing banyu sing asem, asin banget utawa banyu alkalin. Sawetara tinemu ing geyser, black smoker, sumur lenga, lan ing samodra sing jero. Riset anyar nemu archea sing mangan amonia ing lemah lan banyu segara. Bab iki nuduhaké tansaya wigatiné peran archaea tinaimbang sadurungé.

Archaea, Eukariota lan Baktèri dumunung ana ing karajan sajeroning sistem sing béda-béda. Archaea, kaya déné baktèri, organisme sèl tunggal sing ora duwé nukleus lan amarga saka iku diklasifikasèkaké minangka prokariota — dikenal minangka monera sajeroning lima karajan taksonomi.

Rèferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Petitjean, C., Deschamps, P., López-García, P., and Moreira, D. (2014). "Rooting the Domain archaea by phylogenomic analysis supports the foundation of the new kingdom proteoarchaeota". Genome Biol. Evol. 7 (1): 191–204. PMC 4316627. PMID 25527841. doi:10.1093/gbe/evu274. 
  2. ^ "NCBI taxonomy page on Archaea". 

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

  • Howland, John L. (2000). The Surprising Archaea: Discovering Another Domain of Life. Oxford University. ISBN 978-0-19-511183-5. 
  • Martinko JM, Madigan MT (2005). Brock Biology of Microorganisms (ed. 11th). Englewood Cliffs, N.J: Prentice Hall. ISBN 0-13-144329-1. 
  • Garrett RA, Klenk H (2005). Archaea: Evolution, Physiology and Molecular Biology. WileyBlackwell. ISBN 1-4051-4404-1. 
  • Cavicchioli R (2007). Archaea: Molecular and Cellular Biology. American Society for Microbiology. ISBN 1-55581-391-7. 
  • Blum P (editor) (2008). Archaea: New Models for Prokaryotic Biology. Caister Academic Press. ISBN 978-1-904455-27-1. 
  • Lipps G (2008). "Archaeal Plasmids". Plasmids: Current Research and Future Trends. Caister Academic Press. ISBN 978-1-904455-35-6. 
  • Sapp, Jan (2009). The New Foundations of Evolution. On the Tree of Life. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-538850-X. 
  • Schaechter, M (2009). Archaea (Overview) in The Desk Encyclopedia of Microbiology, 2nd edition. San Diego and London: Elsevier Academic Press. ISBN 978-0-12-374980-2. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Umum

Klasifikasi

Génomika