Crenarchaeota

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Crenarchaeota
Archaea Sulfolobus diinfeksi virus STSV-1.
Klasifikasi èlmiah
Domain: Archaea
Krajan: Crenarchaeota [1]
Filum: Crenarchaeota
Cavalier-Smith 2002
Kelas
Sinonim
  • Eocyta
  • Eocytes
  • Crenarchaeota Garrity and Holt 2002
  • not Crenarchaeota Cavalier-Smith 2002
Crenarchaeota

Crenarchaeota ya iku filum kang kalebu domain Archaea.[2] Mikroorganisme kang kalebu filum kasebar ing habitat kang panas banget utawa atis banget kayata banyu umub lan banyu es.[2] Kabeh Crenarchaeota kang kasil dikultur nganti seprene minangka mikroorganisme hipertermofil kang urip optimal suhu ing duwure 80 °C lan ing antarane duwéni suhu optimum duwure titik didih banyu.[2] Akeh-akehe Crenarchaeota hipertermofil diisolasi saka lemah panas geotermal lan banyu kang ngedhut sulfur lan sulfida.[3] Lingkungan terestrial, sumber banyu panas kang akèh sulfure, blethok umub, lan lemah kanthi suhu ngancik 100 °C umume asipat asam banget amarga anane oksidasi biologis H2S lan S0 ngasilake asam sulfat (H2SO4).[3] Lingkungan kang panas lan kang akèh sulfure mau diarani minangka solfataras, kayata kang ana ing Italia, Selandia Baru, lan Taman Nasional Yellowstone, Wyoming, Amérika Sarékat.[2] Solfataras asipat asam nganti alkali (pH 5-8) utawa asam banget (pH«1) tergantung saka lingkungan geologis ing sekitare.[2] Mayoritas Crenarchaeota hipertermofil ditemokaka ing laladan netral atawa kanthi tingkatake keasaman sedang, lan spesies liyane ditemokake urip ing sumber banyu panasing njero laut kang diarani hydrothermal vents.[4] Sumber banyu panas ing njero laut suhune luwih tinimbang banui kang ana ing permukaan amarga banyu ana ing ngisor tekanan.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Woese CR, Kandler O, Wheelis ML (1990). "Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya". Proc Natl Acad Sci U S A 87 (12): 4576–9. doi:10.1073/pnas.87.12.4576. PMC 54159. PMID 2112744. 
  2. ^ a b c d e (Inggris)Madigan MT, Martinko JM, (2000). Brock Biology of Microorganisms. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-081922-2.
  3. ^ a b (Inggris)Varun Shastri (2006). Microbes. Isha Books. ISBN 978-81-8205-381-6.
  4. ^ a b (Inggris)Kōki Horikoshi, Kaoru Tsujii (1999). Extremophiles in deep-sea environments. Springer. ISBN 978-4-431-70263-4.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Crenarchaeota&oldid=1074793"