Monera

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lima kerajaan makhluk hidup.

Monera yaiku organisme kang nduweni sel cacahe siji.

Asal mula Monera[sunting | sunting sumber]

Monèra saking bahasa Yunani, monèrés ingkang tégésipun tunggal. Monèra dados organisme bérsél satunggal, gadahi struktur tubuh ingkang sédérhana lan asifat Prokariotik. Sèl prokariotik inggih punika sèl ingkang matèri génétikipun dèrèng térlindungi dèning selaput Inti utawi Koriotèka. Klarifikasi kingdom monèra anggota Kingdom Monèra asifat Prokariotik, ménawi ngatén monèra kagolong organismé sémpurna. Monèra sagéd ngèlampahi mètabolismé panganan, mbuang zat sisa wontén awak, lan berproduksi. Kingdon monèra kapèrang dados kalèh inggih punika subkingdom Archaebacteria lan Eubacteria. Bènténipun antawis Archaebacteria lan Eubacteria wonten panggenan komposisi RNA, Ribosom, lan Peptidoglikan wonten dinding sel.[1]

Titikanipun Bakteri[sunting | sunting sumber]

Tubuh baktéri kasusun atas satunggal sèl Unisèl. Berkembangbiak secara Solitèr utawi Koloni. Ukuranupun luwih agéng kaliyan virus sèl baktèri mbotén gadahi Kloroplas, sahingga mbotén sagéd nyusun panganan piyambak ngélampahi [[Fotosintesis utawi saged ginakaken Energi kimia wonten medianipun bakteri saged berkembang biak secara Aseksual.[1]

Dunia Monera[sunting | sunting sumber]

Kingdom utawi dunia monèra inggih punika makhluk hidup bersel sétunggal. Beberapa jenis monèra arupa bénang utawui béntuk koloni. Organismé ménika botén gadahi inti sejati utawi prokariotik. Katah ingkang asifat heterotrof. Cara perkembangbiakanipun nganggè pembelahan, lan wonten pintén-pintén jenis ingkang ngelakukan konjungsi. Konjungsi inggih punika cara perkembangbiakan generatif kangge makhluk urip ingkang dereng saged dipunbedakaken jenis kelaminipun. Tuladanipun saking kingdom inggih punika kelompok bakteri lan ganggang ijo biru. Kelompok ganggang ijo biru tuladhane ingeh punika Gloeocapsa, Nostac, tuladhane kelompok bakteri inggeh punika Rhizobium, Clostridium, lan Azotobacter.[2] Bakteri wonten lingkungan ingkang sae saged berkembang nganti sae kaliyan saged cepat membelah diri. Di lingkungan ingkang kering, panas utawi kekirangan panganan, bakteri saged mbentuk dinding ingkang kandel dados pelindung, utawi dipunsebat kista Éndospora, ménawi lingkunanipun sampun saè maléh baktéri kasébut médal saking kista ménika. Baktéri wontén ingkang nguntungakè lan wontén ingkang ngèrugèakè dèning tiyang. Baktéri ingkang nguntungaké antawisipun Clostridium pasteurianum lan Azotobactor chroococcum, baktéri punika gégayutan kaliyan Nitrogèn ingkang urip bebas wontén lèmah sahingga nyuburakén lèmahipun. Tuladha sanèsipun Rhizobium radicicola baktéri ingkang urip bersimbosis wontén dalem akar kacang-kacangan sahingga sagéd nyuburaén lèmah. Tuladha sanes inggih punika bakteri Belerang punika bakteri ingkang nguntungake, amergi saged nyuburaken lemah, amergi sagen ngurangi zat-zat kimia wonten lemah dados zat-zat ingkang dipunbutuhake dening tanduran. Bakteri asam susu kathah ingkang dipunmanfaataken wonten perindustrian, bakteri punika dipunginakaken wonten proses damel Mentega, Keju, Alkohol, Asam cuka.

Bakteri ingkang ngerugeake[sunting | sunting sumber]

Bakteri ngkang ngerugeake antawisipun Salmonela typhosa nyebapaken penyakit Tipus, lan Mycobacterium tuberculosis nyebapaken penyakit TBC, Clostridium tetani nyebapaken penyakit Tetanus, lan Shigella dysentriae nyebapaken penyakit Disentri. [2]

Cara ingkang diginakaken kangge mateni bakteri[sunting | sunting sumber]

  1. Pasteurisasi dipunpanasaken ngantos suhu 70 °C secara kaulang-ulang. Menawi ngangge cara punika bakteri-bakteri ingkang asifat Patogen utawi penyebab penyakit dipunkarepaken mati. Pasteurisasi diginakaken kangge ngawetake susu. Tiyang sepisan ingkang nyobi inggih punika Louis Pasteur.
  2. Sterilisasi inggih punika pembasmian bakteri ngangge cara dipunpanasaken ngantos 110°C-120°C. Pada suhu 100°C bakteri ngkang mboten mbentuk Kista utawi Endospora bakal mati, menawi bakteri ingkang wonten bentuk Kista nembe mati pada suhu 120°C. Cara punika dipunginakaken kangge mensterilisasi alat-alat, sanesipu ugi saged ginakaken zat-zat Kimia tuladhanipun ginakaken Alkohol lan Larutan Asam ingkang pekat. [2]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Biologi-Monera(dipununduh:20 September 2012)
  2. ^ a b c (id)Winarsih,anni,dkk.IPA Terpadu untuk SMP/MTS Kelas VII.ISBN.Bengawan Ilmu.Semarang.(2008:250)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Monera&oldid=855429"