Amonia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Amonia
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [7664-41-7]
PubChem 222
Nomer EINECS 231-635-3
KEGG D02916
MeSH Ammonia
ChEBI CHEBI:16134
Nomer RTECS BO0875000
SMILES N
InChI 1/H3N/h1H3
Réferènsi Baeilstein 3587154
Réferènsi Gmelin 79
3DMet B00004
Sifat
Rumus molekul NH3
Massa molar 17.031 g/mol
Panampilan Colourless gas with strong pungent odour
Densitas 0.86 kg/m3 (1.013 bar at boiling point)
0.73 kg/m3 (1.013 bar at 15 °C)
681.9 kg/m3 at −33.3 °C (liquid)[1]
817 kg/m3 at -80 °C (transparent solid)[2]
Titik leleh

−77.73 °C, 195 K, -108 °F

Titik umob

−33.34 °C, 240 K, -28 °F

Kelarutan dalam air 47% (0 °C)
31% (25 °C)
28% (50 °C)[3]
Kaasaman (pKa) 32.5 (-33 °C),[4] 10.5 (DMSO)
Basicity (pKb) 4.75
Struktur
Wangun molekul Trigonal pyramid
Momen dipol 1.42 D
Bahaya
Klasifikasi EU Toxic (T)
Corrosive (C)
Dangerous for the environment (N)
EU Index 007-001-00-5 (anhydrous)
007-001-01-2 (solutions)
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
3
0
 
Frasa-R Cithakan:R10, Cithakan:R23, Cithakan:R34, Cithakan:R50
Frasa-S (S1/2), Cithakan:S9, S16, Cithakan:S26, Cithakan:S36/37/39, S45, Cithakan:S61
Titik murub flammable gas (see text)
Autoignition
temperature
651 °C
Explosive limits 15–28%
U.S. Permissible
exposure limit (PEL)
50 ppm (25 ppm ACGIH- TLV; 35 ppm STEL)
Senyawa kagandhèng
Kation liyané Phosphine
Arsine
Stibine
nitrogen hydrides kagandhèng Hydrazine
Hydrazoic acid
Senyawa kagandhèng Ammonium hydroxide
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Amonia ya iku senyawa kimia kang duwé rumus NH3.[5] Lumrahé senyawa iki ana ing wujud gas kanthi ambu kang landhep lan kang khas (dikenal ambu amonia).[5] Amonia duwé fungsi kang wigati kanggo nutrisi ana ing bumi, amonia dhéwé ya iku senyawa kaustik kan bisa ngrusak kaséhatan.[5] Administrasi Keselamatan lan Keséhatan Pekerjaan Amérika Sarékat mènèhi wates 15 menit kanggo kontak karo amonia ana ing gas berkonsentrasi 35 ppm volum, utawa 8 jam kanggo 25 ppm volum.[5] Kontak karo gas amonia kang konsentrasine dhuwur bisa nyebabake kerusakan ing paru-paru malah bisa nganti nyebabake mati.[5] Amonia ana ing AS diatur dadi gas kang ora gampang kobong nanging amonia isih dilebokaké ana ing golongan bahan mawa racun yèn kasedhot nalika ambegan, lan nalika ngangkud amonia kang cacahé punjul 3.500 galon (13,248 L) kudu dibarengi karo surat izin.[5] Amonia kang dipigunakaké kanggo komersial dijenengi amonia anhidrat.[5] Istilah iki nuduhaké ora mung amarga anané banyu ing bahan iku.[5] Amarga amonia umob ana ing suhu -33 °C, cuwèran amonia kudu disimpen ana ing tekanan dhuwur utawa temperatur cendhèk banget.[5] Perkara kang kaya mau, nanging kalor penguapane dhuwur banget nganti bisa ditangani karo tabung reaksi biyasa ana ing njeroné sungkup beluk.[5] "Amonia rumah" utawa amonium hidroksida ya iku larutan NH3 ing njero banyu.[5] Konsentrasi larutan iku diukur ana ing satuan baumé.[5] Produk larutan komersial amonia kang konsentrasiné dhuwur racaké duwé 26 derajat baumé (watarar 30 persèn saka boboté amonia ing 15.5 °C).[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Yost, Don M. (2007). "Ammonia and Liquid Ammonia Solutions". Systematic Inorganic Chemistry. READ BOOKS. k. 132. ISBN 1-4067-7302-6. 
  2. ^ Blum, Alexander (1975). "On crystalline character of transparent solid ammonia". Radiation Effects and Defects in Solids 24 (4): 277. doi:10.1080/00337577508240819. 
  3. ^ Perry, Dale L.; Phillips, Sidney L. (1995). Handbook of inorganic compounds. CRC Press. k. 17. ISBN 0-8493-8671-3. 
  4. ^ Perrin, D.D., Ionisation Constants of Inorganic Acids and Bases in Aqueous Solution; 2nd Ed., Pergamon Press: Oxford, 1982.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng PubChem

Pranala njaba[besut | besut sumber]