Alga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alga

Alga (jamak Algae) utawa kerep uga disebut ganggang iku saklompok organisme autotrof sing ora duwé organ kanthi prabédan fungsi sing nyata. Alga malah bisa dianggep ora duwé "organ" kaya sing diduwèni tetanduran (oyot, wit, godhong, lan sapanunggalané). Amarga saka iku, alga digolongaké uga minangka tetanduran talus. Alga nyakup organisme mawa sèl siji (uniselular) sarta mawa sèl akèh (multiselular).

Klompok-golongan alga[besut | besut sumber]

Sajeroning pustaka-pustaka biyèn, alga mesthi gagal diusahakaké mlebu sajeroning sawijining golongan, sing sèlé siji uga sing sèlé akèh. Salah siji contoné ya iku pamisahan alga kanthi sèl siji (upamané Euglena sajeroning Protozoa) saka alga kanthi sèl akèh (sajeroning Thallophyta). Ing tembé wuri disadhari sapenuhé yèn panglompokan minangka sawijining klad ora mungkinaké kanggo kabèh alga, malah sawisé dipisahaké adhedhasar organisasi sèlé, amarga sapérangan alga mawa sèl siji luwih cerak kerabaté karo alga mawa sèl akèh tinentu.

Saiki, alga ijo dilebokaké sajeroning golongan (klad) sing luwih cecerakan karo kabèh tetanduran fotosintetik (mbentuk klad Viridiplantae). Alga abang arupa golongan dhéwé (Rhodophycophyta utawa Rhodophyceae); semono uga alga pirang (Phaeophycophyta utawa Phaeophyceae) lan alga kaemasan (Chrysophyceae).

Alga prokariotik[besut | besut sumber]

Alga ijo-biru utawa Cyanobacteria mlebu sajeroning golongan baktèri. Cyanobacteria ndarbèni struktur sèl prokariotik kaya déné baktèri, lan bisa ngayahi fotosintesis langsung amarga duwé klorofil. Sadurungé, alga iki dikenal kanthi sebutan Cyanophyta lan bebarengan karo baktèri kalebu karajan Monera. Ananging sajeroning perkembangan sabanjuré, diweruhi yèn alga iki duwé karakteristik baktèri saéngga dilebokaké sajeroning golongan baktèri (Eubacteria).

Alga eukariotik[besut | besut sumber]

Alga liyané duwé struktur sèl eukariotik lan bisa ngayahi fotosintesis liwat kloroplas.

Alga eukariotik nyakup: