Oyod

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Oyot)
Oyot sawijining wit

Ing tanduran vaskuler, oyod utawa oyot iku organ tanduran sing racaké kependhem ing ngisor lapisan lemah. Iki dudu pakem, amarga ana oyod sing aerial (tuwuh ing ndhuwur lapisan lemah) utawa aerating (tuwuh sadhuwuré lemah utawa mliginé ing ndhuwur banyu). Apa manèh, batang sing racaké wiwit ing ngisor lemah iku uga ora mesthi (deleng rhizome).

Pérangan oyod sing metu pisanan saka batang mau radikel. Fungsi utama oyod ya iku:

  1. nyedhot banyu lan nutrien inorganik
  2. nebakké awak tanduran ing lemah