Anabolisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Anabolisme (ana : kasusun) (bole:Katukaran,tetambahan), ya iku salah sijiné prosès panyususnan jat kimiawi sajeroning organisme urip kang ngelibatake pawujudan molekul kompleks saka molekul kang ringkes lan merlukake energi.Anabolisme kapengkar dadi telu tahapan dasar ya iku:

Anabolisme Kang migunakake energi cahya misuwur dikenal kanthi sesebutan fotosintesis, uga anabolisme kang migunakake energi kimia dikenal kanthi sesebutan kemosintesis. Kasi saka anabolisme kang mupangat ing sajeroning kang digunakake déning esensial.Kasil kasebut kaya ta glikogen lan protein kanggo bahan obong sajeroning awak, asam nukleat nduwèni mupangat ya iku njiplak kahanan genetik. Protein, lipid, lan karbohidrat kasusun ing sajeroning perangan awak manungsa, kéwan lan tanturan sajeroning dalan intraselular utawa ekstraselular.