Anabolisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Anabolisme (ana : kasusun) (bole:Katukaran,tetambahan), ya iku salah sijiné prosès panyususnan jat kimiawi sajeroning organisme urip kang ngelibatake pawujudan molekul kompleks saka molekul kang ringkes lan merlukake ènergi.Anabolisme kapengkar dadi telu tahapan dhasar ya iku:

Anabolisme Kang migunakaké ènergi cahya misuwur dikenal kanthi sesebutan fotosintesis, uga anabolisme kang migunakaké ènergi kimia dikenal kanthi sesebutan kemosintesis. Kasi saka anabolisme kang mupangat ing sajeroning kang digunakaké déning esensial.Kasil mau kaya ta glikogen lan protein kanggo bahan obong sajeroning awak, asam nukleat duwé mupangat ya iku njiplak kahanan genetik. Protein, lipid, lan karbohidrat kasusun ing sajeroning perangan awak manungsa, kéwan lan tanturan sajeroning dalan intraselular utawa ekstraselular.