Nukleotida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Nukleotida iku molekul sing kasusun saka gugus basa heterosiklik, gula, lan siji utawa luwih gugus fosfat. Basa panyusun nukleotida biasané iku arupa purin utawa pirimidin sauntara gulané yaiku pentosa (ribosa), arupa deoksiribosa utawa ribosa.

Nukleotida iku monomer panyusun RNA, DNA, lan sapérangan kofaktor, kayata CoA, FAD, FMN, NAD, lan NADP. Ing sel, kofaktor iki mainaké peran wigati sajroning fiksasi energi (contoné fotosintesis), metabolisme, lan biosignalling.

Elemen struktur saka nukleotida sing paling umum

Pamènèhan jeneng[sunting | sunting sumber]

Kodhe nukleotid
Kodhe Ekuivalen Komplementer
A A T utawa U
C C G
G G C
T utawa U T A
M A utawa C K
R A utawa G Y
W A utawa T W
S C utawa G S
Y C utawa T R
K G utawa T M
V A utawa C utawa G B
H A utawa C utawa T D
D A utawa G utawa T H
B C utawa G utawa T V
X utawa N A utawa C utawa G utawa T X

Jeneng-jeneng nukleotida disingkat dadi kodhe patang-huruf standar. Huruf pisanan arupa huruf cilik lan nengeri yèn nukleotid sing dipitakonaké yaiku sawijining ribonukleotid (r) utawa deoxyribonucleotid (d). Huruf angka 2 nengeri nukleoside sing ana hubungané karo nucleobase:

G: Guanin
A: Adenin
T: Timin
C: Sitosin
U: Urasil biasané ora ana ing DNA, nanging nggantèkaké Timin ing RNA

Huruf angka 3 lan angka 4 nandhakaké dawané ranté fosfat sing kaiket (Mono-, Di-, Tri-) lan anané sawijining fosfat (P).

Minangka conto, deoksi-sitidin-trifosfat disingkat dadi dCTP.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nukleotida&oldid=815918"