Pentosa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pentosa iku sawijining monosakarida sing nduwèni limang atom karbon, kanthi sa gugus fungsi aldehida ing posisi 1 (aldopentosa) utawa keton ing posisi 2 (ketopentosa).

Aldopentosa duwé telu pusat kiral ("atom karbon asimetris") saèngga ana wolu stereoisomer.

Molekul 4-D-aldopentosa, :-

 CH=O        CH=O          CH=O         CH=O
 |           |             |            |
HC-OH     HO-CH           HC-OH      HO-CH
 |           |             |            |
HC-OH       HC-OH       HO-C         HO-CH
 |           |             |            |
HC-OH       HC-OH         HC-OH        HC-OH
 |           |             |            |
 CH2OH       CH2OH         CH2OH        CH2OH
D-Ribosa    D-Arabinosa   D-Xilosa    D-Liksosa

Ketopentosa duwé loro pusat kiral saéngga ngasilaké papat stereoisomer - ribulosa (bentuk L- lan D-) lan xilulosa (bentuk L- lan D-).

Gugus fungsi aldehida lan keton ing karbohidrat iki ngréaksi karo gugus fungsi hidroksil sisihé mbentuk hemiasetal utawa hemiketal intramolekular, terus sacara urut. Struktur cincin sing diasilaké gegandhèngan karo furan, lan disebut minangka furanosa. Cincin iki mbukak lan nutup sacara spontan, saéngga mungelaké dumadiné puteran iketan antarané gugus karbonil lan atom karbon tanggané - ngasilaké rong konfigurasi sing béda (α lan β). Prosès iki disebut minangka mutarotasi.

Ribosa arupa komponèn RNA lan DNA (kanthi bentuk deoksiribosa).

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pentosa&oldid=815869"