Timin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Timin
Jeneng kimia 5-metilpirimidin-2,4(1H,3H)-dion
Jeneng liya 5-metilurasil
Rumus kimia C5H6N2O2
Massa molekul 126.11 g/mol
Titik lebur 316-317 °C
Nomor CAS 65-71-4
SMILES CC1=CNC(NC1=O)=O
Struktur kimia timin

Timina ora padha karo tiamin, siji jinis vitamin B.

Timina utawa 5-metilurasil wujud salah siji saka loro basa N pirimidina sing nyusun DNA. RNA ora duwé timina lan, kanthi sithik pangecualian, urasil nggantèkaké posisiné. Ing DNA kanthi pilin dhobel, timina bakal iketan karo adenina liwat rong ikatan hidrogen kanggo mbentuk struktur sing stabil.

Timina bareng karo gula deoksiribosa mbentuk nukleosida sing karan deoksitimidina utawa timidina. Timidina bisa mbentuk nukleotida yèn ngalami fosforilasi dadi dTMP, dTDP, utawa dTTP (deoksitimidina mono-, di-, utawa trifosfat). dTTP diperlokaké sajeroning PCR minangka salah siji bahan baku nukleotida.