Adenosina monofosfat siklik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Adenosina monofosfat siklik
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [60-92-4]
PubChem 6076
MeSH Cyclic+AMP
Sifat
Rumus molekul C10H12N5O6P
Massa molar 329.206
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Adenosina monofosfat siklik (AMP siklik utawa cAMP) ya iku molekul kanthi wujud ali-ali kang digawé saka ATP kang minangka molekul pensinyalan intraseluler kang umum (mesenjer kedua) ing sèl eukariota, tuladhané ing sèl endokrin vèrtebrata.[1] Senyawa iki uga minangka pengatur pirang-pirang operon baktèri.[1] ATP diganti dadi cAMP déning enzim kang ana ing membran plasma ya iku Adenil siklase minangka respon marang sinyal ekstraseluler.[1] Tuladha sinyal ekstraselulere ya iku adrenalin.[1] Adenil siklase dadi aktif mung sawisé epinefrin kaiket ing protein reseptor spesifik.[1] Mula mesenjer wiwitan, hormon mau, nyebabaké enzim mebran mensintesis cAMP, kang mancarake sinyal ing sitoplasma.[1] cAMP ora bisa tahan lama yèn ora ana hormon, amarga enzim liyané ngowahi cAMP dadi produk kang inaktif, ya iku AMP.[1] Adrenalin mung salah siji saka akèh hormon lan molekul sinyal liyané kang micu jalur kang nglibatake cAMP.[1] Enterotoksin Vibrio cholerae bisa ningkatake produksi cAMP kanthi kaluwihan, mula ion klorida lan bikarbonat ditokake kanthi cacah akèh saka sèl mukosa ing jero usus.[2] Akibate kadadéan dehidrasi kang bisa nyebabaké kepatèn.[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:211. ISBN 979-688-468-2
  2. ^ a b Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. 2008. Biology of Microorganisms 12th edition. San Francisco: Pearson. Hal:720 ISBN 0-13-196893-9