Hormon

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Hormon (saka basa Yunani, όρμή: horman - "sing ngobahaké") iku panggawa pesen kimiawi sèl utawa klompok sèl siji lan sijiné. Kabèh organisme multiselular, klebu tetanduran (deleng artikel hormon tetanduran), mrodhuksi hormon.


Faktor Régulasi[besut | besut sumber]

Faktor régulasi iku senyawa kimia kang ngontrol prodhuksi sapérangan hormon sing duwé fungsi wigati kanggo badan. Senyawa mau dikirim menyang lobus anterior kelenjar pituitari déning hipotalamus. Ana 2 faktor regulasi, ya iku faktor pangucul (releasing factor) sing nyebabaké kelenjar pituitari nyèkrèsikaké hormon tinentu lan faktor panyandhet (inhibiting factor) sing bisa ngendhegaké sèkrèsi hormon mau. Minangka conto ya iku FSHRF (faktor pangucul FSH) lan LHRF (faktor pangucul LH) sing nyebabaké uculé hormon FSH lan LH.

Hormon Antagonistik[besut | besut sumber]

Hormon antagonistik arupa hormon sing duwé èfèk walikan, contoné glukagon lan insulin. Nalika kadhar gula getih asor banget, pankreas bakal mrodhuksi glukagon kanggo ningkataké manèh. Kadhar glukosa sing dhuwur nyebabaké pankreas mrodhuksi insulin kanggo ngedhunaké kadhar glukosa mau.

Réferènsi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hormon&oldid=966615"