Polimèr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sawijining polimer iku rantè berulang saka atom kang dawa, dumadi saka pengiket kang arupa molekul idhéntik kang karan monomer. Sanadyan racaké arupa organik (duwé ranté karbon), ana uga akèh polimer inorganik. Conto misuwur saka polimer ya iku plastik lan DNA.

Sanadyan istilah polimer luwih populèr nunjuk marang plastik, nanging polimer sabeneré kapérang saka akèh kelas material alami lan sintetik kanthi sipat lan kagunaan kang manéka warna. Bahan polimer alami kaya ta shellac lan amber wis dipigunakaké suwéné pérangan abad. Kertas diprodhuksi saka selulosa, sawijining polisakarida kang dumadi kanthi alami kang tinemu ing tetanduran. Biopolimer kaya ta protéin lan asam nukleat mainaké peran wigati ing prosès biologi.

Indhustri[besut | besut sumber]

Saiki mligi ana enem komodhitas polimer kang akèh dipigunakaké, ya iku polyethylene, polypropylene, polyvinyl chloride, polyethylene terephthalate, polystyrene, lan polycarbonate. Enem komodhitas mau mbentuk 98% saka kabèh polimer lan plastik kang tinemu ing kauripan saben dina.

Saben polimer mau duwé sipat degradasi lan katahanan panas, cahya, lan kimia.