Polimèr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Sawijining polimer iku rantè berulang saka atom kang dawa, dumadi saka pengiket kang wujud molekul idhéntik kang karan monomer. Sanadyan racaké wujud organik (duwé ranté karbon), ana uga akèh polimer inorganik. Conto misuwur saka polimer ya iku plastik lan DNA.

Sanadyan istilah polimer luwih populèr nunjuk marang plastik, nanging polimer sabeneré kapérang saka akèh kelas material alami lan sintetik kanthi sipat lan kagunaan kang manéka warna. Bahan polimer alami kaya ta shellac lan amber wis dipigunakaké suwéné pérangan abad. Kertas diprodhuksi saka selulosa, siji polisakarida kang dumadi kanthi alami kang tinemu ing tetuwuhan. Biopolimer kaya ta protéin lan asem nukleat mainaké peran wigati ing prosès biologi.

Indhustri[besut | besut sumber]

Saiki mligi ana enem komodhitas polimer kang akèh dipigunakaké, ya iku polyethylene, polypropylene, polyvinyl chloride, polyethylene terephthalate, polystyrene, lan polycarbonate. Enem komodhitas mau mbentuk 98% saka kabèh polimer lan plastik kang tinemu ing kauripan saben dina.

Saben polimer mau duwé sipat degradasi lan katahanan panas, cahya, lan kimia.