Acèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka NAD)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Aceh
Provinsi
Seulawaih Agam.jpg
PLTD Apong Ie Beuna.JPG
Official seal of Aceh
Lambang
Peparab:
  • Serambi Mekkah
  • Tanah Rencong
  • Negeri Sultan Iskandar Muda
Sesanti: "Pancacita
Pernahé Aceh ing Indonésia
Pernahé Aceh ing Indonésia
Nagara Indonésia
Kutha krajanLambang Kota Banda Aceh.png Banda Aceh
Pamaréntahan
 • BodyPamaréntah Aceh
 • GubernurNova Iriansyah
 • Wakil GubernurLowong
Laladan
 • Gunggung57,956,00 km2 (22,376,94 sq mi)
Cacah warga (2020)
 • Gunggung5,459,891
 • Urut pepadhetUrut ka-14
 • Pepadhet94/km2 (240/sq mi)
Dhémografi
 • AgamaIslam 98,48%
Kristen 1,36%
Protestan 1,26%
Katolik 0,10%
Buddha 0,15%
Lain-lain 0,01%
 • BasaIndonésia (resmi), Aceh
Zona wektuWektu Indonésia Kulon (UTC+7)
HDIIncrease 0.719

Acèh[1] sing sadurungé naté ingaran kanthi jeneng Laladan Istimewa Acèh (1959-2001) lan Nanggroe Acèh Darussalam (2001-2009) iku provinsi ing Indonésia lan minangka provinsi paling kulon ing Indonésia. Acèh duwé otonomi sing ditata béda karo provinsi liya ing Indonésia, amarga alesan sajarah. Laladan iki wewatesan karo Lempongan Benggala ing sisih lor, Samudra Hindhia ing sisih kulon, Selat Malaka ing sisih wétan, lan Sumatra Lor ing sisih kidul-wétan lan kidul. Provinsi iki ketata sajeroning 17 kabupatèn lan 4 kutha.

Daerah Tingkat II[besut | besut sumber]

Wiwit taun 1999, Acèh wis ngalami sawatara pamekaran wewengkon nganti saiki ana 5 pamaréntahan kutha lan 18 kabupatèn yaiku: Pratélan kabupatèn lan kutha ing Acèh

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Peraturan Gubernur Acèh Nomor 46 Tahun 2009 ngenani Panggunaan Sebutan Jeneng Acèh lan Gelar Pejabat pamaréntahan sajeroning Tata Naskah Dinas ing Lingkungan pamaréntah Acèh tanggal 7 April 2009, sajeroning Pergub mau ditegasaké yèn sebutan Laladan Otonom, pamaréntahan Laladan, Kepala Laladan utawa Wakil Kepala Laladan, Dewan Perwakilan Rakyat Laladan, Nomenklatur lan Papan Nama Ékan Kerja pamaréntah Acèh (SKPA), Titelatur Penandatangan, Stempel Jabatan lan Stempel Instansi sajeroning Tata Naskah Dinas ing lingkungan pamaréntah Acèh, diowahi lan diseragamaké saka sebutan/nomenklatur "Nanggroe Acèh Darussalam" ("NAD") dadi sebutan/nomenklatur "Acèh". Iki diayahi sinambi nunggu katentuan sajeroning Pasal 251 UU pamaréntahan Acèh sing nyatakaké yèn jeneng Acèh minangka provinsi sajeroning sistem NKRI, bakal ditemtokaké déning DPRA asil Pemilu 2009. Deleng uga http://www.acehprov.go.id/

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nanggröe Acèh Darussalam