Gunung Seulawah Agam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Seulawah Agam
Gunung Seulawah Agam

Gunung Seulawah Agam inggih punika salah satunggaling gunung ing Indonésia ingkang dumunung ing Kecamatan Seulimeum, Kabupaten Aceh Besar, Propinsi Nanggroe Aceh Darussalam.[1]

Dhuwuripun gunung Seulawah Agam, inggih kirang langkung 1726 meter ing nginggiling langit. Gunung Seulawah Agam ugi misuwur kanthi nama-nama sanes, kados ta Solawa Agam, Solawaik Agam, Selawadjanten, lan Goldberg. Kawah gunung Seulawah Agam ugi misuwur kanthi sebatan Kawah Heutsz lan ugi wonten ingkang mastani Tanah Simpago.

Proses Mujud[besut | besut sumber]

Gunung Seulawah Agam kabentuk akibat patemoning lempeng Indo-Australia ingkang éwah radi ngaler, nunjem wonten ing ngandhapipuna Lempeng Kerak Bawana Eurasia. Akibat punika, saengga kadadosan proses paleburan (melting) kerak Samudera Indo-Autralia dados magma, ingkang lajeng nrobos wonten ing permukaan nglewati zona lemah saha mbentuk Gunung Seulawah Agam.

Jalur Dhaki[besut | besut sumber]

Salah satunggaling jalur dhaki ingkang saged dipun pilih nalika badhe ndhaki gunung Seulawah Agam punika inggih saking liwat désa Suka Makmur di Saree, Aceh Besar. Desa punika mapan wonten ing lekukannipun pinggang gunung seulawah agam, ingkang warga masarakatipun gadhah ingkang dados petani kebon, kados ta kebon alpokat, tela, saha lombok.[2] Rute dhaki saking dipun wiwiti saking Banda Aceh lajeng dugi désa Suka Makmur lan nembe saged minggah gunung. Saking 15 menit mlampah, badhe dipun panggihaken kali alit ingkang toya nipun bening, adhem saha asring dipun ginakaken kangge mendhet bekal toya para pendaki. Papan punika dipun sebat papan rimba lan kahananipun taksih resik. Lajeng minggah malih kanthi medal mergi setapak nyusuri alas lan kaprungu ocehaning manuk- manuk. Menawi sampun kalih jam mlampah, saged manggihaken papan istirahat kaping pisan, ingkang dipun sebat pintu angin. Pintu angin punika mapan wonten ing dhuwur 1.200 meter saking sak nginggiling toya laut. Lokasinipun mapan wonten ing sak pinggiring bukit. Saking pintu angin lajeng mlampah malih ngantos beringin tujuh. Dipun wastani laladan beringin tujuh amargi wonten ing mriki panci wonten wit ringin cacahipun pitu ingkang wujudipun ageng- ageng. Saking beringin tujuh dipun lajengaken mlampah dhateng batu gajah ingkang mapan ing dhuwur 1.750 meter sak nginggiling toya laut. Saking batu gajah punika lajeng saged dipun terasaken mlamapah dhateng pucuking gunung Seulawah Agam. Dangunipun ndhaki dhateng pucukipun gunung Seulawah Agam punika kirang langkung 7- 8 jam ananging ugi saged langkung gumantung saking rikat botenipun anggenipun para pendaki mlampah.

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)[1] Menapak ke Puncak Seulawah Agam (dipunundhuh tanggal 16 Januari 2013)
  2. ^ (id)[2] Kabut Seulawah Agam (dipunundhuh tanggal 15 Januari 2013)