Gunung Raung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Raung
Sinawangan inframerah Warna Raung Volcano, Mei 1992
Elevasi 3.332 m (10.932 ft) [1]
Prominence 3.069 m (10.069 ft) [2][3]
Ranked 83rd
Dhaptar Ultra
Ribu
Location
Lua error nèng Modul:Location_map larik 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Indonésia Java" nor "Template:Location map Indonésia Java" exists.
Lokasi Java, Indonésia
Koordinat

8°07′30″S 114°02′30″E / 8.12500°S 114.04167°E / -8.12500; 114.04167Koordhinat: 8°07′30″S 114°02′30″E / 8.12500°S 114.04167°E / -8.12500; 114.04167

[1]
Geology
Tipe Stratovolcano
Pungkasan njeblug 2008

Gunung Raung inggih punika salah satunggaling gunung ing Indonésia ingkang dumunung estunipun ing watesaning laladan Kabupatèn Banyuwangi, kabupatèn Bondowoso, kaliyan kabupatèn Jember, propinsi Jawa Wétan.[4] Dhuwuripun gunung punika inggih kirang langkung 3.332 meter saking nginggil laut.[5] Gunung Raung mapan wonten ing rentetan Pegunungan Ijen ingkang kalebet dhaptar gunung geni ingkang taksih aktip kanthi tipe stratovolcano.[6] Gunung Raung kalebet gunung api jinis komposit tipe A ingkang mlebet ing tigang wewengkon kabupatèn, inggih punika Kabupatèn Bondowoso, Kabupatèn Jember, saha Kabupatèn Banyuwangi.[7]

Kahanan Fisik[besut | besut sumber]

Gunung Raung gadhah kawah ing pucukipun ingkang wujudipun bunderan (circular). Dene kaldera gunung Raung ambaipun kirang langkung 750 m X 2.250 m saha taksih asring ngedalaken asep saha geni ingkang mburap- mburap. Sampun kecathet saking sujarah, bilih Gunung RAung sampun nate njeblug kaping 58 wiwit taun 1593 saha ingkang kaping pungkasan ing Januari 2013 punika. Ing pucuking gunung Raung asring wonten angin banter saha asring udan ingkang dadosaken kahanan pucuk gunung punika kraos adhem sanget, kanthi suhu saged ngantos 2 - 10 drajat Celcius. Dados, menawi badhe ndhaki ing gunung raung punika kedah mbeta jaket anget supados boten kademen.

Jalur dhaki[besut | besut sumber]

Wonten kalih jalur dhaki ingkang saged dipun liwati menawi ngersakaken ndhaki wonten ing Gunung Raung punika, inggih punika saged saking jalur sumber wringin (Puncak Bayangan) saha saking jalur Kali Baru (Puncak Sejati). Menawi saking jalur kali baru dipun wiwiti saking Surabaya dugi Kalibaru nitih bus utawi kreta. Sak derengipun ndhaki kedah ngurus layang ijin rumiyin dhateng kacamatan, kepulisian saha perhutani. Lajeng menawi sampun beres saged nitih ojek saking Kalibaru dhateng pos 1, lan menawi nitih ojek betahaken wekdal kirang langkung 1 jam. Lajeng saking pos 1 (pos sunarya) dhateng pos 2 (pos Semar) betahaken wekdal 5 jam. Saking pos 2 dhateng pos 3 (pos perto) betahaken wekdal 3 jam). Saking pos 3 dhateng pos 4 (Pos Bagong) betahaken wekdal 6 jam. Lan saking pos 4 dhateng puncak sejati betahaken wekdal kirang langkung 3 jam. Amargi toya punika namung saged dipun panggihaken wonten ing pos 1 kemawon, mila kedah mbeto persediaan toya mineral ingkang kathah menawi ndhaki gunung punika. Awit saking kahanan punika lan dipun jalari ugi awit jalur dhaki dhateng gunung punika ingkang awrat, mila pendakian namung dipun tindakaken ing sasi- sasi khusus mawon (Juli - September).

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Raung". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dijupuk 2008-12-24. 
  2. ^ "Mountains of the Indonésian Archipelago" Peaklist.org. Retrieved 2011-11-22.
  3. ^ "Gunung Raung, Indonésia" Peakbagger.com. Retrieved 2011-11-22.
  4. ^ (id) [1](dipunundhuh tanggal 4 Nopember 2012)
  5. ^ (id) [2](dipunundhuh tanggal 4 Nopember 2012)
  6. ^ (id)[3] Jalur Pendakian Gunung Raung (dipunundhuh tanggal 14 Januari 2013)
  7. ^ (id)[4] Pendakian Gunung Raung Sebuah Catatan Perjalan (dipunundhuh tanggal 14 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Raung&oldid=1027466"