Gunung Liman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Liman
gunung liman

Gunung Liman inggih salah satunggaling gunung ingkang dumunung ing provinsi Jawa Wétan, Indonésia.[1] Gunung Liman mapan ing sisih wétan radi kidul saking Kota Madiun lan dumunung ing antawisipun Kabupatèn Ponorogo lan Kabupatèn Nganjuk.[1]

Daya Tarik[besut | besut sumber]

Gunung Liman inggih kalebet pucuk ingkang paling inggil saking Pegunungan Wilis, Jawa Timur. Gunung Liman nyamektakaken sensasi ingkang saé sanget. Sak dangunipun ndhaki gunung Liman punika kathah kapanggih jinising flora saha fauna ingkang manéka warna. Ing sadangunipun dalan kanggé ndhaki ing jalur dhaki saking Pulosari, kacamatan Kare ugi wonten arca-arca ingkang kathah sanget. Ananging jalur punika arang dipunlangkungi para pendaki amargi aksesipun ingkang angèl ugi. Ananging, manawi ing jalur Kare-Telaga Ngebel sampun dipundandosi merginipun kanthi dipun aspal, mbok bilih lajeng saged dipun-ginakaken malih kanggé jalur dhaki ingkang dipunremeni para pendaki amargi jalur punika nyamektakaken pesona gunung-gunung sanès ing Jawa ingkang boten kalah éndah. Gunung Liman punika ugi gadhah potensi wisata ingkang saé sanget, kados ta wontenipun air terjun Slampir, Monumen Kresek, [[Monumen Jendral Sudirman, air terjun Selorejo, kebon kopi Kandangan, Wana Wisata Grape, saha taksih kathah sanès-sanèsipun.[2]

Transportasi[besut | besut sumber]

Manawi badhé dhateng Gunung Liman ingkang wonten ing pucuking pagunungan wilis punika saged dipunwiwiti saking Surabaya nitih kreta lajeng mandhap wonten ing stasiun Tulungagung utawi mandhap ing Kertosono lajeng dipunoper dhateng arah Penataran. Lajeng sakiing stasiun Tulungagung saged dhateng Sendhang ingkang kalebet kacamatan ingkang paling pungkasan ing wiwitanipun jalur dhaki nitih angkudan umum lajeng mandhap ing pertelon koramil Sendang. Lajeng saking Sendang nitih angkudes utawi ojek dhateng désa Penampea utawi Penampihan. Amargi angkudes arang kapanggih wonten ing mriki, amargi naung saged operasi saking jam 8 dumugi jam 4 sore, lan namung mangkat saben 1 jam sepisan. Manawi nitih angkudes mila badhé dipunandhapaken wonten ing désa ingkang kaping pungkasan lan kedah mlampah tebihipun kirang langkung 1/2 km dhateng candhi penampihan. Saking candhi penampihan punika lajeng saged miwiti ndhaki wonten ing Gunung Liman.

Jalur Dhaki[besut | besut sumber]

Manawi badhé dhateng pucukipun Gunung Liman saged dipunwiwiti ugi saking Nganjuk saha Kediri. Ananging para pendaki langkung remen ndhaki saking laladan Tulungagung amargi medan dhakinipun ingkang nantang, ugi saged kapanggih sesawangan ingkang alami kados ta air terjun, situs purbakala utawi candhi, ugi ladhang kebon teh.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c {Gunung Liman-Wilis (dipunundhuh tanggal 10 Novèmber 2012)
  2. ^ [1] Kabupatèn Madiun (dipunundhuh tanggal 15 Januari 2013)