Gunung Kaba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Kaba
Gunung Kaba, katingal saking arah perkebunan Pematang Danau

Gunung Kaba utawa ingkang misuwur kawastanan Bukit Kaba inggih punika salah satunggaling gunung berapi ingkang taksih aktif ing pulau Sumatera. Gunung punika mapan ing dhusun Sumber Urip, Kecamatan Curup Timur, Kabupaten Rejang Lebong, Bengkulu. Bukit Kaba kagungan kainggilan kirang langkung 1937 inggilipun permukaan laut (dpl).[1] Gunung punika kagungan kalih kawah belerang ingkang ageng, salah satunggalipun kagungan toya belerang ingkang warnanipun ijem kanthi 12 anak kawah ingkang taksih aktif.Wiyar tlatah gunung punika sakitar 13.490 Hektar. Kanggé dumugi ing gunung punika pandhaki kedah mituju Kutha Curup menawi dumugi saking arah Kutha Bengkulu. Jarak Curup saha Kutha Bengkulu sakitar 90 km utawa sakitar 2 jam lelampahan lumantar jalur dharat.Ananging menawi dumugi saking arah wétan inggih punika arah Palembang saged lumantar Kabupaten Lahat saha Lubuk Linggau.[1] Saking Kutha Curup mituju Dhesa Sumber Urip ingkang warganipun mayoritas suku Jawa punika kirang langkung sakitar 23 km. Kanggé minggah dhateng puncak gunung saged mlampah utawa ngginakaken sepedha montor. Lokasi ing sakitar Gunung Kaba punika salah satunggaling cagar alam kanggé nglindungi tandhuran Rafflesia.[2] Gunung kaba mapan boten tebih saking gunung Dempo (31172 mdpl) punika gunung api kembar kanthi gunung cemeng ingkang sampun padham. Wonten ing puncakipun wonten tiga kawah ingkang cekap éndah kanggé dipun nikmati.[2]

Érupsi[besut | besut sumber]

Gunung Kaba sempet ngalami érupsi wonten ing taun 2000, 1956, 1952, 1950-1951, 1939-1941, 1918, 1907, 1873-1992, 1868-1969, 1853, 1834, 1833. Wonten ing taun 2010 kapungkur statusipun sempat waspaos.[1]

Mitos[besut | besut sumber]

Mitos Gunung Kaba Pinten-pinten mitos kathah ing gunung punika, kathah ingkang ngendika menawi gunung kasebut kathah lelembut pèndhèk kadasta tuyul. Sanésipun, ing caket kubah sapindha wonten séla ageng ingkang menawi dipun tingali saking kubah rikala dalu kadasta wonten wanita nganggé ageman bethak sacara sepintas.[1]

Mitos sanésipun inggih punika warga Curup asli ingkang boten naté ajeng minggah gunung kasebut. Salah satunggaling warga Curup, Anton nyariosaken menawi ing jaman biyén naté wonten warga Curup ingkang pengin nikah kaliyan warga gunung Kaba. Piyambakipun sampun ngaturi kaluwarganipun kanggé ngrawuhi parnikahanipun kaliyan putri asal gunung punika. Ananging, rikala kaluwarga tiyang jaler warga Curup punika nyandhing ing pelaminan, kaluwarga tiyang jaler punika boten saged ningali pasanganipun, ngantos piyambakipun dipun hina kanthi dipun anggep édan.[1]

Kaluwarga tiyang jaler pungkasanipun nilaraken adicara punika. Ananging, amargi kadadosan punika, saking kaluwarga wanita maringi sumpah sarta kutukan. Menawi wonten warga Curup ingkang dhateng ing gunung punika, pramila ajeng angsal musibah utawa boten saged ningali kanthi cetha amargi ajeng wonten kabut tebal.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)Mitos (dipun unduh 24 Nopember 2012)
  2. ^ a b (id)Panggénan Gunung Kaba (dipun unduh 24 Nopember 2012)

Delengen uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Kaba&oldid=1056599"