Gunung Gedhé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Gunung Gede)
Jump to navigation Jump to search
Gunung Gedhé
Èlevasi 2,958 metres (9,705 ft)

Gunung Gedhé (panulisan ing Basa Indonésia: Gunung Gede), iku kalebu gunung kang ana ing Pulo Jawa, Indonésia.[2] Gunung Gedhé dunungé ana ing laladan Taman Nasional Gede Pangrango, kang kalebu salah sijiné saka lima taman nasional kang pisanan dibiwara ing Indonésia ing taun 1980.[2] Gunung iki ana ing tlatah telu kabupatèn, ya iku Kabupatèn Bogor, Cianjur lan Sukabumi, dhuwuré gunung iki ya iku 1.000-3.000 m. dpl, lan ana ing lintang 106°51'-107°02' BT lan 64°1'-65°1 LS.[2] Suhu rata-rata ing pucuk gunung Gede 18 °C lan yèn ing wayah bengi suhu pucuk kira-kira 5 °C, curah udan rata-rata 3.600 mm/taun.[2] Gerbang kang utama mara ing gunung iki ya iku saka Cibodas lan Cipanas.[2]

Objek Panaliten[besut | besut sumber]

Gunung Gedhé kalebu gunung kang kas lan unik, amarga iku, Gunung Gedhé didadèkaké salah sijiné laboratorium alam kang agawé para paneliti seneng karo Gunung Gedhé.[3]

Ana ing taun 1819, C.G.C. Reinwardt wong kang kaping pisan bisa mendaki Gunung Gedhé, sateruse disusul déning F.W. Junghuhn (1839-1861), J.E. Teijsmann (1839), A.R. Wallace (1861), S.H. Koorders (1890), M. Treub (1891), W.M. Docters van Leeuwen (1911); lan C.G.G.J. van Steenis (1920-1952) wis gawé warna-warna wit-witan kanggo dhasar nyusun buku The Mountain Flora of Java kang diterbitake taun 1972.[3]

Gunung Gedhé uga duwé warna-warna ékosistem ya iku formasi-formasi alas submontana, montana, subalpin; sarta ékosistem tlaga, rawa, lan savana.[3]

Obyèk Wisata[besut | besut sumber]

Gudung Gedhé utawa Taman Nasional Gede Pangrango uga kalebu objek wisata alam kang éndah lan akèh dikunjungi déning wisatawan domestik lan internasional.[3].Kayata:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Gede". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dijupuk 2006-12-19. 
  2. ^ a b c d e Wisata Gunung Gede - Pangrango (Dipuntingali tanggal 30 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f g Taman Nasional Gunung Gede Pangrango (Dipuntingali tanggal 30 Juni 2011)